Vijesti

Planirano oživljavanje Doma omladine: Prostor za mlade i njihove ideje

U sklopu projekata urbane revitalizacije, za šta je Grad prijedlogom budžeta predvidio 100.000 KM, planirano je i oživljavanje Doma omladine kako bi njegovi kapaciteti bili maksimalno iskorišteni i stavljeni na raspolaganje mladima ovog grada.

Grad je prepoznao potrebu da sredstva usmjeri u projekte koji će obogatiti sadržaj za mlade.

Projekat oživljavanja ovog gradskog prostora zahtijeva nekoliko koraka, a prvi koraci planirani su u ovoj godini. Istim je predviđeno prilagođavanje postojećeg objekta, u kojem će nakon toga biti organizovani brojni događaji, manifestacije, radionice i druga interesantna dešavanja, koja će doprinijeti da se mladi osjećaju komfornije i ispunjenije u svom gradu.

Gradonačelnik Draško Stanivuković ranije je istakao da je ideja da Dom omladine postane „dragstor za mlade“, odnosno alternativna scena koja će imati sva dopuštenja da kritikuje i predlaže sve ono što je potrebno, te na taj način postane korektivni faktor, kako prema gradonačelniku i Gradskoj upravi, tako i prema bilo čemu što mladi žele u ovom gradu.

Grad želi napraviti ambijent u kojem će se mladi osjećati korisno i slobodno, te u tom pogledu već postoje prijedlozi za novi modalitet rada Doma omladine.

S ciljem da ovaj gradski prostor bude maksimalno iskorišten i postane samoodrživ, planirano je otvaranje kafeterije u kojoj bi goste služili mladi sa Daunovim sindromom koji su za to obučeni, a u toku je i razrada ideje o korištenju novoizgrađenog krovnog prostora kao scene na otvorenom.

Krov na Domu omladine, koji je renoviran u toku prošle godine, takođe je u planu da se maksimalno iskoristi. U tom smislu, već su pokrenuti razgovori sa nevladinim organizacijama i svima koji su zainteresovani za ovakav koncept, kako bi mladi imali mjesto na kojem će svoje mogućnosti najbolje iskazati.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka