Vijesti

Banja Luka sija u znak podrške osobama sa Daunovim sindromom

Iako zbog epidemiološke situacije nije bilo mogućnosti za organizaciju programa povodom Svjetskog dana osoba sa Daunovim sindromom, Grad Banja Luka je sijao u žutoj boji.

Ispred osvijetljenog Banskog dvora, gradonačelnik Banje Luke, Draško Stanivuković razgovarao je sa predstavnicima Udruženja „Dajte nam šansu – Zvjezdice“, te poručio da Banja Luka večeras sija u znak podrške osobama sa Daunovim sindromom kako bi, prije svega, pokazali empatiju i razumijevanje za različite potrebe i različitosti, koja je danas u najvećem fokusu.

Iako je Banja Luka pokazala da ima dušu, gradonačelnik poručuje da je, prije svega, potrebna reforma kojom bi se sistemski rješavali problemi sa kojima se susreću ove porodice.

–Postoje problemi koje treba sistemski rješavati na nivou republičkih institucija. Međutim, iako to ne potpada pod nadležnost lokalnih zajednica, Grad Banja Luka to neće staviti po strani, nego će preduzeti ono što bude u mogućnosti – poručio je gradonačelnik.

Da je potrebno sistemsko rješenje, saglasna je i savjetnica za društvene djelatnosti gradonačelnika, Milada Šukalo.

Ona je istakla da je Grad otvorio svoja vrata za sve nevladine organizacije i udruženja građana koja se bave djecom i mladima sa poteškoćama u razvoju, te da će se u narednom periodu preduzeti konkretni sistemski koraci kako bi ovim osobama omogućili socijalnu inkluziju u pravom smislu te riječi.

– Pokrenute su brojne inicijative kako bi djeci, mladima, ali i odraslim ljudima sa Daunovim sindromom olakšali život. Ovo se posebno odnosi na olakšavanje pristupa zdravstvenim uslugama, jer je Grad Banja Luka zaprimio određene dopise vezane za ove probleme posebno u vrijeme pandemije, kada je pristup zdravstvu svima otežan, a problem osoba sa poteškoćama u razvoju je u tom pogledu i veći – poručila je Šukalo.

Zamjenica predsjednika Udruženja „Dajte nam šansu – Zvjezdice“, Dragana Zec istakla je da sa Gradom Banja Luka imaju dobru saradnju i veliku podršku, ali da se porodice susreću sa problemima poput pristupa zdravstvenim uslugama, te da pojedini roditelji nemaju kome povjeriti djecu kako bi obavili bilo kakvu dnevnu obavezu, kao i da postoji potreba za većom podrškom ovim porodicama u kontekstu socijalne inkluzije.

Podsjećamo, Grad Banja Luka planira reformu Doma omladine, koja bi trebala da omogući veći broj sadržaja za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju, te da im omogući veći stepen socijalne inkluzije, kako bi ovim osobama ponudili mogućnost da rade, kvalitetnije provode svoje vrijeme i da se više druže sa svojim vršnjacima.

Povodom 21. marta Svjetskog dana osoba sa Daun sindromom, žutom bojom bili su osvijetljeni Banski dvor kao i tzv. „Zeleni most“.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka