Vijesti

Javna okupljanja ograničena na 30 ljudi, privatna na 10

​Republički štab za vanredne situacije pooštrio je određene postojeće mjere i donio zaključke prema kojima se, između ostalog, ograničavaju sva javna okupljanja u grupama većim od 30 lica, rekao je danas direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković.

Zeljković kaže da na privatnim okupljanjima, poput svadbi, krštenja, sahrana i slično, sada može biti maksimalno 10 lica, te da u narednih sedam dana ostaje zabrana kada je riječ o pružanju usluga u fitnes-klubovima, ili bilo kakvim djelatnostima tog tipa.

On je rekao da građani treba da se i dalje pridržavaju mjera u vezi sa virusom korona jer se Republika Srpska nalazi na korak takozvanog zaključavanja pojedinih oblasti života i rada.

“Poseban akcenat je na kontroli pojedinca ili svake osobe koja je dužna poštovati mjere, poput nošenja zaštitne maske u zatvorenom prostoru. Pripadnici MUP-a, komunalne policije i Inspektorata će na tom planu, uključujući poslovne subjekte, biti mnogo oštriji i rigorozniji jer je došlo do pada poštovanja postojećih mjera. Dakle, ovo je bukvalno posljednji trenutak da građani podignu odgovornost i svijest o mjerama”, izjavio je Zeljković na konferenciji za novinare nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije u Banjaluci.

On je dodao je zabranjena muzika uživo u ugostiteljskim objektima, kao i vokalno izvođenje muzike u ustanovama kulture.

“Tu je i zabrana prodaje alkoholnih pića od 22.00 do 6.00 časova u svim poslovnim subjektima bez obzira kojom djelatnošću se bave”, rekao je Zeljković i dodao da se način da se kao i fitnes-klubovima zabranjuje rad kulturno-umjetničkih društava.

Zeljković je rekao i da će trgovački objekti biti dužni da na svojim ulazima naznače koliko maksimalno osoba može boraviti u njima, te da je propisana mjera za svaku osobu četiri metra kvadratna.

“I dalje ostaje zabrana organizacije bilo kakvog sportskog takmičenja ili trenažnog procesa, osim kada je riječ o sportistima profesionalcima”, rekao je Zeljković.

On je apelovao na poslodavce, posebno javne ustanove, da organizuju rad od kuće u skladu sa mogućnostima da bi se spriječilo širenje zaraze.

Kada je riječ o vakcinaciji starijih od 65 godina, Zeljković je naveo da su pojedini domovi zdravlja to počeli, dok će drugi taj posao sprovoditi narednih dana.

“Moramo da što prije obuhvatimo ovu populaciju koja je najpodložnija stvaranju teške kliničke slike”, rekao je Zeljković i upozorio da se povećava broj hospitalizovanih.

On je rekao da je Republička uprava civilnih poslova sprovesti dezinfekciju u lokalnim zajednicama, posebno onim u kojima je pogoršana epidemiološka situacija.

“To pogoršanje imamo u devet gradova i akcenat je na dezinfekciji objekata poput škola, đačkih i studentskih domova, vrtića, dječijih igrališta…”, rekao je Zeljković.

On je poručio da će vlasti Srpske medijski i na sve načine raditi promociji vakcinacije kao efikasnog načina za suzbijanje širenja virusa jer se Republika nalazi u izuzetno teškoj epidemiološkoj situaciji prema svim parametrima.

“Ta situacija će biti i dalje nepovoljna i sa povećanim brojem zaraženih. Približili smo se broju od 1.000 hospitalizovanih. Testirali smo više od 200.000 lica što je oko 20 odsto populacije Srpske. Imamo gotovo 2.500 preminulih osoba od virusa. Bitno je da svi shvate da smo pred prekretnicom u kojoj ćemo vidjeti u kom pravcu ćemo ići kada je riječ o epidemiološkoj situaciji”, upozorio je Zeljković.

On je rekao da treba smanjiti kontakte populacije koja je trenutno najveći prenosilac virusa, a to su radno stanovništvo i lica od 30 i 65 godina.

“Cilj je da ove osobe u narednom periodu imaju što manje socijalnih kontakata”, rekao je Zeljković.

Preuzeto sa: Vlada Republike Srpske