Ministarstva

Novo izdanje časopisa “Dositej”

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske objavilo je novo izdanje elektronskog časopisa „Dositej“, koji donosi objedinjene informacije o aktivnostima, projektima i aktuelnostima u vezi sa upotrebom informacionih tehnologija i digitalizacijom u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja u Republici Srpskoj.

Između ostalog, u časopisu su predstavljeni svi projekti koje je Ministarstvo realizovalo protekle godine, a koji se odnose na upotrebu različitih tehnologija u nastavnom procesu, detaljne informacije o realizovanim obukama nastavnika i učenika iz oblasti primjene tehnologije u obrazovnom procesu, dostupnim servisima i aplikacijama za jednosatavniju komunikaciju između nastavnika i učenika, kao i druge novosti u vezi sa projektima upotrebe elektronskih alata i digitalizacije koji se realizuju u kontinuitetu nekoliko godina unazad.

U ovogodišnjem izdanju časopisa „Dositej“ poseban osvrt dat je na upotrebu digitalnih edukativnih alata (tehnologija u nastavi) za realizaciju nastavnih i vannastavnih aktivnosti, a što se pokazalo izuzetno značajanim tokom realizacije nastave u vanrednim okolnostima izazvanim pandemijom korona virusa.

Povodom novog broja „Dositeja“, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je da je Republika Srpska po pitanju digitalizacije u obrazovanju korak ispred svih obrazovnih sistema u BiH te rame uz rame sa zemljama regiona.

„Upotrebom eServisa i eUčionica i nastavnici i učenici imaju mogućnost primjene digitalnih interaktivnih sadržaja na času, pristup edukativnim sadržajima na internetu, automatsko generisanje testova, upotrebu LMS (Learning Management System) platforme i Office 365 alata, što uveliko olakšava nastavni proces. Nastavnicima se otvara prostor za modernizaciju nastavnog časa u skladu sa svjetskim trendovima, a učenicima da nova saznanja stiču na zabavan i njihovim savremenim navikama prijemčiv način“, navela je ministar Natalija Trivić u uvodnoj riječi časopisa.

Elektronski časopis „Dositej“, koji izdaje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske jednom godišnje namijenjen je učenicima i prosvjetnim radnicima ali i svim drugim uključenim u obrazovni proces u Republici Srpskoj.

10. broj časopisa „Dositej“ dostupan je na portalu eUčionica, odnosno na sljedećem linku: https://www.eucionica.com/broj-10/

Preuzeto sa: Ministarstvo prosvjete i kulture