Događaji

Online panel diskusija: “Državo, pokaži da nismo same!”

Pozivamo sve zainteresovane građane i građanke da nam se pridruže na online panel diskusiji “Državo, pokaži da nismo same!”, koju organizujemo kao nastavak aktivnosti koje realizujemo povodom 8. Marta – Međunarodnog dana žena. Panel diskusija će se održati 15. marta, od 14.00 do 16.00 sati, putem ZOOM platforme, a panel ćete moći pratiti live na našoj Facebook stranici.

Mnoga istraživanja i izvještaji nevladinih organizacija o položaju žena, provedena u Bosni i Hercegovini ukazuju na to da veliki broj njih svakodnevno doživljava različite oblike diskrimimacije i nasilja od fizičkog, psihološkog, seksualnog, ekonomskog do institiucionalnog.

Na ovogodišnjem, desetom Osmomartovskom maršu, ukazivale smo na propuste nadležnih institucija pri postupanju u slučajevima silovanja i drigih oblika seksualnog nasilja u BiH. Upravo ti propusti institucija koji se ogledaju u neefikasnom i neblagovremenom djelovanju, u izostanku podrške, zaštite i pomoći ženama koje su preživjele nasilje, te na koncu u izricanju nesrazmjerno niskih kazni za počinjeno nasilje obeshrabljuju žene da u većem broju prijavljuju isto.

Međutim, žene su pored toga, svakodnevno izložene brojnim drugim oblicima institcionalnog nasilja, od postavljanja u neravnopravan položaj prilikom zapošljavanja, nejednakih ili nikakvih subvencija za trudnice i porodilje, nasilja na porodu, nedostupnosti adekvatne zdravstvene zaštite, otežanog prostupa javnim i obrazovnim institucijama za žene sa invaliditetom, do nevođenja brige o sigurnim kućama koje se sve češće nalaze na rubu gašenja.

Iako je Bosna i Hercegovina potpisnica brojnih međunarodnih konvencija kojima se obavezala da će stvoriti zakonski i institucinalni okvir koji će svim ženama osigurati jednako uživanje prava na socijalnu i zdravstvenu zaštitu, jednak pristup obrazovanju i zaposlenju, te zaštitu sistema onda kada žene preživljavaju neke od gore navedenih oblika nasilja, ta podrška i zaštita nažalost, nerijetko izostaje baš od onih institucija koje su garanti očuvanja tih prava. U neravnopravnom položaju nalaze se posebno osjetljive grupe kao što su žene žrtve porodičnog i seksualnog nasilja, žene sa invaliditetom, žene Romkinje, trudnice i porodilje itd.

O instirucionalnom nasilju i izostanku podrške i zaštite žena od strane nadležnih organa i institucija u Bosnu i Hercegovini razgovaraćemo sa našim panelistkinjama:

  • Jadranka Miličević, Fondacija Cure,
  • Lana Jajčević, Fondacija Udružene žene,
  • Jadranka Ružicic, diplomirana socijalna radnica,
  • Mubera Hodžić, Sigurna kuća.
  • Panel će moderirati Azra Berbić, aktivistkinja i pravnica.

Facebook event

Preuzeto sa: mreza-mira.net