Vijesti

Realizovali projekat namijenjen djeci predškolskog uzrasta

IN fondacija – fondacija za unapređenje socijalne inkluzije djece i mladih u BiH realizovala je projekat pod nazivom „Socijalno i emocionalno učenje kao alatka za podršku ranom rastu i razvoju djece predškolskog uzrasta“, kojim je bilo obuhvaćeno oko 100 djece predškolskog uzrasta, više od 45 njihovih roditelja i 17 vaspitača iz pet predškolskih ustanova.

Kako su saopštili, na početku projekta urađeno je istraživanje čiji su rezultati pokazali da iako većina djece zna da prepozna osnovne emocije, više od polovine nema svijest da emocija podrazumijeva fizičke promjene, a njih čak 80% ne zna šta da radi kada se emocija desi (kako da se samoregulišu i razriješe konflikt).

-Ovi nalazi su predstavljali osnovu za početak rada s vaspitačima koji su na svakom od četiri treninga dobili različite alatke za direktan rad s djecom. Teme treninga za vaspitače su bile: funkcija i prepoznavanje emocija, pojmovi socijalno-emocionalnog učenja, postavljanje granica, uvođenje i poštivanje pravila, upravljanje emocijama i rješavanje problemskih situacija/konflikata, emocionalna regulacija, prosocijalna ponašanja, komunikacija s roditeljima, kako prepoznati zlostavljano dijete, promocija rodne jednakosti – istakli su u saopštenju.

Naveli su da su naučena znanja i vještine vaspitačice primijenjivale svakodnevno u svojim grupama djece predškolskog uzrasta.

-Kako bismo pojačali efekte rada, odlučili smo se da ova znanja pružimo i roditeljima koju su pokazali interes da uče o konceptu socijalno-emocionalih vještina i tako podrže usvajanje vještina koje njihova djeca stiču tokom boravka u vrtiću. Više od 45 roditelja je iskazalo interes i prisustvovali su setu od četiri radionice koje su se odvijale direktno ili onlajn zbog situacije s korona virusom. Kao jedan o rezultata ove projektne intervencije, izrađen je Priručnik za razvoj socijalno-emocionalnog učenja kod djece predškolskog uzrasta – zaključili su iz ove Fondacije.

Grad Banja Luka je finansijski podržao ovaj projekat.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka