Ministarstva

STEM laboratorije za 50 srednjih škola

U okviru projekta „Tabla“, koji Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske realizuje u saradnji sa organizacijom „Spasimo djecu“ (Save the children) i uz podršku Agencije za međunarodni razvoj SAD (USAID) u BiH, 50 srednjih škola u Republici Srpskoj u ovoj godini dobiće STEM laboratorije, a osnovnim školama će biti donirano 700 tableta za učenike i 120 laptopa za nastavnike.

U okviru istog projekta, svi nastavnici osnovnih škola proći će onlajn obuke za upotrebu edukativnih Office 365 alata s ciljem jačanja kapaciteta nastavnika u smislu kvalitetnije realizacije onlajn nastave u osnovnim školama u Republici Srpskoj. Tema obuke koja se održava danas, 16. 2. i u četvrtak, 18. 2. 2021. godine, je upotreba alata OneNote i Forms, kao i njihova upotreba kroz aplikaciju Teams.
Cilj obuke je unapređenje digitalnih kompetencija i znanja zaposlenih u školama i stvaranje uslova za upotrebu Office 365 alata, kako u vanrednim, tako i u redovnim okolnostima.

„Realizacija ove vrste obuka je od velikog značaja za primjenu savremenih tehnologija i inovativnih rješenja u nastavnom procesu, koji su u vanrednim okolnostima izazvanih virusom korona dobili svoju potpunu primjenu. Realizacija časa upotrebom navedenih alata i digitalnih sadržaja je daleko zanimljivija učeniku i zasigurno dovodi do bržeg usvajanja znanja i boljih ishoda učenja.

Ministarstvo je i u prethodnom periodu realizovno niz IT obuka i vebinara za nastavnike, učenike i roditelje, a u planu Ministarstva za 2021. godinu je kontinuirano stručno usavršavanje nastavnika, digitalizacija sadržaja udžbenika, opremanje škola računarskom opremom, kao i implementacija novih servisa i platformi koji će dovesti do modernizacije nastavnog procesa i cijelokupnog načina rada škola“, rekao je stručni savjetnik za razvoj srednjeg obrazovanja i vaspitanja Igor Tomić.

Preuzeto sa: Ministarstvo prosvjete i kulture