Organizacije

Borba za dah – aktivizmom do čistijeg vazduha

Pozivamo sve zinteresovane da nam se pridruže na onlajn radionici – ZOOMionici pod nazivom „Borba za dah – aktivizmom do čistijeg vazduha“ koju vodi Majda Ibraković (Centar za životnu sredinu).

Vrijeme: 02.02. i 09.02. u 19:00

Cilj: upoznati polaznike sa problematikom zagađenja vazduha, osposobiti ih za praktično i proaktivno (ekološko) djelovanje na lokalnom nivou uz razvoj kritičke misli, stavova i svijesti na individualnom i kolektivnom nivou o potrebi održivog odnosa društva i životne sredine

I radionica: Prezentacija teme/problematike + diskusija

Predstavlja se problematika zagađenja vazduha i značaj očuvanja čistog vazduha. Ovo je globalni problem koji najviše utiče lokalno. Obradit će se osnovni pojmovi i definicije kada s u pitanju kvalitet vazduha i zagađenje vazduha, osnovni izvori zagađenja vazduha, kao i moguće mjere i rješenja. Koje su to posljedice zagađenog vazduha, zašto se naziva ‘tihim ubicom’ te na koji način se mi kao građani i građanke možemo zaštititi od zagađenog vazduha? Koja je uloga lokalne zajednice i drugih nivoa vlasti u rješavanju problema zagađenja vazduha? Diskusija o problemima u vlastitim sredinama, najvećim izvorima i rješenjima koja su nama dostupna i logična za naše zajednice.

II radionica: Studije slučaja na temu zagađenja vazduha i praktični rad

Prezentacija i diskusija, aktivističke akcije i pokreti u svijetu, zadatak za razmišljanje – problem solving u timu, kviz

Trajanje radionice: 2 radionice po 2h

Prijaviti se možete na mejl oc@zdravodaste.org. Potrebno je da u mejlu navedete ime i prezime i godište.

Ovaj projekat je implementiran zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodn irazvoj (USAID).

Preuzeto sa: Zdravo da ste OC