Vijesti

Prvi u regionu: Otvoreno „pametno autobusko stajalište“ u Banjoj Luci

Banja Luka je juče, na lokaciji kod Zavoda „Dr Miroslav Zotović“ u Trapistima, dobila prvo „pametno autobusko stajalište“ koje predstavlja produkt domaće pameti i prvo je ovakve vrste u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini i regionu.

Stajalište je danas predato na upotrebu građanima Banje Luke, a ovom činu je prisustvovao i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je naglasio da će Banja Luka u mnogim segmentima nastojati da bude prva u regionu, odnosno, korak ispred vremena.

–Sa ovakvim projektom smo prvi u regionu i to predstavlja veliki poduhvat za Banju Luku, ali ne bi trebalo da bude izuzetak. Zahvaljujem svima koji su učestvovali u ovom projektu, u nadi da ćemo zajedno realizovati još mnoge projekte u Banjoj Luci. U tom smislu, Banja Luka će biti potpuno otvoren grad. Za nas je veoma važno to što su ovaj projekat realizovali banjalučki stručnjaci i želim da pozovem sve ljude koji se bave inovacijama da se jave, jer su Kabinet gradonačelnika i Gradska uprava otvoreni za sve nove ideje – poručio je Stanivuković.

Prema njegovim riječima, izgradnja prvog „pametnog autobuskog stajališta“ je odličan uvod u ono što će Grad činiti u oblasti javnog prevoza. Stanivuković je istakao da je plan Grada da se u toku ove godine relaizuju 32 slična projekta na terioriji grada i da sve bude završeno tokom ljeta.

-Raspisaćemo javni poziv kako bismo obnovili naša autobuska stajališta, a autobuska stajališta koja se trenutno nalaze u centru, izmjestićemo u one dijelove grada gdje stajališta nema. Naša osnovna ideja je da gradski prevoz podignemo na viši nivo i da ga što više građana koristi. Dok je u Evropi taj procenat oko 30 odsto, kod nas je tek 10 odsto i naša je namjera da, za početak, to bude barem 15 do 20 odsto. Samo na taj način, od Banje Luke možemo da napravimo zeleni grad, sa manje zagađenja i više održivih rješenja, jer Banja Luka, u infrastrukturnom smislu, već polako iscrpljuje mogućnosti za smanjenje saobraćajnih gužvi. Javni prevoz je najbolji i najvažniji način da to učinimo – rekao je Stanivuković.

Predsjednik Skupštine grada, Mladen Ilić, koji je takođe prisustvovao današnjem događaju, izrazio je zadovoljstvo zbog realizacije ovog značajnog projekta.

–Ovo je očit primjer razvoja Banje Luke u svakom njegovom segmentu, a razvoj inovativnih tehnologija je izuzetno važan i iskreno se nadam da ćemo nastaviti u ovom pravcu. Nadam se da će ovo stajalište koristiti mnogi građani i na taj način olakšati posao i prevoznicima, a vjerujem da ćemo uskoro u gradu imati više ovakvih stajališta – istakao je Ilić.

Direktor Gradske razvojne agencije, Mario Milanović, naveo je da je Gradska razvojna agencija konceptualno razvila ovaj projekat i predala ga Ministarstvu za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i UNDP-u na finansiranje.

–Izvođač radova je preduzeće „Telemaks“ iz Banje Luke koje je, u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom, uradilo projekat „pametnog stajališta“. Sve što vidite ovdje je napravljeno uz pomoć domaće pameti na što smo posebno ponosni. Stajalište je moderno i funkcionalno i sadrži sve ono što nosi novo vrijeme. Stajalište može generisati i prihode u gradski budžet, jer je moguće iznajmiti reklamni prostor na elektronskom displeju – kazao je Milanović.

Vlasnik preduzeća „Telemaks“, Arijana Maksimčuk, rekla je da ova firma proizvodi „pametni“ urbani mobilijar i da su već u našem gradu realizovali nekoliko projekata.

–Srećni smo što smo završili ovako lijep projekat. Ovo je prvo „pametno autobusko stajalište“ u zemlji i zaštićen proizvod. Nadamo se da će lokalna zajednica u budućnosti, zajedno sa nama, raditi na podizanju svijesti stanovništva kada su u pitanju obnovljivi izvori energije – navela je Maksimčuk.

Šef Kancelarije UNDP-a u Banjoj Luci, Goran Vukmir, istakao je da je ovo samo jedan od deset projekata koji je odobren u prvom javnom pozivu za inovativne ideje koje bi tehnologiju trebalo da približe ljudima.

–Tehnologija ne bi trebalo da služi sama sebi već da rješava probleme ljudi. Ovo je odličan primjer kako integrisati tehnologije i riješiti određeni problem. Pilot projekti koje sprovodimo su samo početak procesa u kojem bi Banja Luka trebalo da razvije viziju pametnog grada i razvoja, a za ovaj projekat je izdvojeno 50.000 KM – zaključio je Vukmir.

Prvo „pametno autobusko stajalište“ opremljeno je punjačem za mobilne uređaje, bežičnim internetom (WiFi), displejom na kojem će, u realnom vremenu, biti prikazano vrijeme dolaska autobusa na stajalište, zatim servisne informacije kao što su temperatura, vlažnost i zagađenost zraka, količina UV zračenja i slično. Takođe, na stajalištu je instalirana i nadzorna kamera.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka