Vijesti

Javni prevoz u punom kapacitetu: Do 21. januara tzv. školski red vožnje

Javni prevoz u gradu trenutno se odvija prema redu vožnje za školski raspust, koji je putnicima dostupan kod prevoznika, kako u autobusima tako i na svim mjestima za prodaju karata za gradske i prigradske linije.

Zbog pandemije virusa korona, jedno vrijeme je javni prevoz bio obustavljen, pa je funkcinisao po smanjenom redu vožnje koji se prilagođavao na dnevnom nivou.

-Sada se odvija u punom kapacitetu, uz prilagođavanje termina vožnje u periodu od 9 do 11 časova na samo par linija, što su sami građani zahtijevali, i što će biti u primjeni do kraja zimskog raspusta – pojašnjavaju iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Zbog čestih prilagođavanja, svim putnicima prilikom prodaje karata davan je i važeći red vožnje.

-Prevoznici su dužni da redove vožnje postave u autobuse i na svoja prodajna mjesta, kako bi putnici bili direktno upoznati sa redovima vožnje. Takođe, red vožnje je dostupan i na zvaničnoj internet stranici Grada uz napomenu da je u tom obliku na snazi, opet, po završetku školskog raspusta, od 21. januara – kažu u odjeljenju.

Navode da je sistem javnog prevoza putnika na području Grada Banja Luka veoma veliki i složen sistem, i tome u prilog govori činjenica da se na mjesečnom nivou realizuje oko 670.000 kilometara.

Sastoji se od 23 linije gradskog prevoza, ukupne dužine 212,24 km i 34 linija prigradskog prevoza, ukupne dužine 788,70 km, grupisanih u tri grupe linija koje opslužuje ukupno 106 vozila, a koje su formirane tako da svaka pokriva određeni koridor gradskog i prigradskog prevoza.

Kako su istakli, vizija Grada je razvijanje javnog prevoza putnika, s ciljem da ljudi iz auta pređu u autobus odnosno da se poveća procenat korištenja javnog prevoza.

-Smanjili bismo gužve i zagađenje, parking prostor oslobodili za parkovske površine ili neke druge aktivnosti, i kretali bi se u korak sa evropskim gradovima. U tom smislu, jedna od aktivnosti biće i modernizacija autobuskih stajališta. Dakle, idemo ka tome da se kvalitet prevoza podigne na mnogo viši nivo i u tom smislu će se, između ostalog, raditi na modernizaciji sistema informisanja putnika – zaključili su iz resornog odjeljenja.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka