Događaji

Šestodnevni online trening o patentiranju i crowfundingu

Nadamo se da ste spremni za nastavak aktivnosti projekta „Trezor bh. inovacija!“.

Kako je Malcolm X rekao „Obrazovanje je naš pasoš za budućnost, jer budućnost pripada ljudima koji se danas pripremaju za nju”.

U to ime, donosimo vam šestodnevni online trening o patentiranju i crowdfundingu u februaru!

Smatraš da je proces pretrage patentnih baza kompliciran? Naučit ćemo te sve o patentiranju i pretrazi patentnih baza!

Ne znaš kako zaštititi svoje intelektualno vlasništvo (patent), a proces patentne prijave ti djeluje zahtjevan? Donosimo ti znanje o zaštiti patenta i sve korake za ispravno popunjavanje patentne prijave!

Zanima te kako da prijaviš patent u inozemstvu? Dio našeg treninga obuhvatit će i procedure prijave patenta u inozemstvu i PCT!

Sve zvuči odlično, ali kako do novčane podrške kojom ćeš ostvariti svoje ideje? Naučit ćemo te i osnove crowdfundinga i donijeti mnogo savjeta o kampanjama za prikupljanje novca!

Trening će trajati 6 dana, a izvrsni treneri i trenerice govorit će o sljedećim temama:

  • Edukacija iz oblasti patentiranja – uvod i pretraga patentnih baza (1 dan)
  • Edukacije iz oblasti zaštite intelektualnog vlasništva (patent) i popunjavanja patentne prijave (2 dana)
  • Edukacija iz oblasti prijave patenta u inozemstvu i PCT (2 dana)
  • Crowdfunding (1 dan)

Za učešće u našem treningu je potrebno sljedeće: internet konekcija i želja za učenjem!

Brzo klikni na LINK i prijavi se!

Broj učesnika/ca je ograničen na 20.

Rok za prijave je 02.02.2021. godine do 13:00h.

Napomena: Prednost će imati oni učesnici/ce koji će nakon edukacije trebati podršku patentnih zastupnika za popunjavanje patentne prijave i koji će predati patentne prijave Institutu za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercrgovine.

Agenda će prijavljenima biti dostavljena naknadno.

Planirani okvirni termini su:

  • jednodnevna online edukacija iz oblasti patentiranja – uvod i pretraga patentnih baza, 08.02. ili 10.02. od 09:00 – 15:00h
  • dvodnevna online edukacija iz oblasti zaštite intelektualnog vlasništva (patent) i popunjavanja patentne prijave, 17. i 18.02. od 09:00 – 15:00h
  • dvodnevne online edukacije iz oblasti prijave patenta u inozemstvu i PCT, 24. i 25.02. od 09:00 – 15:00h
  • jednodnevna online edukacija iz oblasti Crowdfundinga, 26.02. ili 27.02., uz mogućnost održavanja online edukacije u prvoj sedmici marta

CPCD implementira jednogodišnji projekat pod nazivom Trezor bh. inovacija (eng. Treasury of BiH Innovations), čiji je cilj provesti mlade ljude kroz proces inovacija, ohrabriti ih da istražuju mogućnosti i osnažiti da otkriju nove načine za poboljšanje života zajednice. Sveobuhvatni program ima tri pravca djelovanja od kojih je prvi usmjeren na kreiranju sveobuhvatne web platforme za inovatore/ice koji žele da patentiraju svoju inovaciju u cilju promocije inovatorstva, širenja informacija i podizanja svijesti o značaju inovacija. Drugi pravac je podrška mladim inovatorima/cama kroz motivacione radionice, treninge i dodjelu grantova za patentiranje i kreiranje prototipa, a sve sa dugoročnim ciljem komercijalizacije patentiranih inovacija. Treći pravac djelovanja je jačanje kapaciteta Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine koja u fokusu svog djelovanja ima promociju i afirmaciju razvoja inovatorstva i tehničke kulture u Bosni i Hercegovini.

Preuzeto sa: inovacije.ba