Blog

Another Round (2020): Nastavnici koji su namjerno pili!

Piše: Slaven Petković

Neka loša promjena može uticati na osobu bolje, ali samo do tog trenutka kada to počne uticati loše na osobe oko nje. Alkoholizam u ovom filmu je prikazan kao lijek i razarač života.

★★★★

Film Another Round je jedno remek-djelo filmografije koje ujedno nešto novo i osvježavajuće što možete pogledati. Oduševljen sam filmom i njegovom pričom, glumom i krajem. Film je vrijedan nominacije za Oskara, koju će vjerovatno dobiti i ne smijete propustiti da ga pogledate prije slave.

Radnja filma započinje sa objašnjenjem teorije da se čovjek rađa sa pola promila alkohola manje nego potrebno. Da alkohol u krvi otvara um spoljnom svijetu, problemi se čine manjim i kreativnost se povećava. Mi to dobro znamo; nakon prve čaše vina/piva razgovor se otvara, mogućnosti se šire i sve je nekako lakše. Ali, hipoteza naglašava da je to u pitanju 0,5% alkohola u krvi ne više, ne manje. To je tanka granica ka padu u alkoholizam, nešto što ljudi kod nas ne razmumiju ili ne prihvataju da priznaju.

Upoznajemo našeg glavnog protagonistu, Martina (Mads Mikelsen), profesora istorije u srednjoj školi. Osjeća se staro i umorno. Njegovi učenici i njihovi roditelji žele da on bude opušteniji i ozbiljniji kako bi povećao njihov prosjek i šanse za boljim fakultetom. Ohrabreni ovom teorijom promila, Martin i njegova tri prijatelja (Tomi, Nikolaj i Piter), takođe nastavnici u školi, bacaju se u eksperiment kako bi održali stalni uticaj alkohola u svakodnevnom životu.

Ako je Čerčil pobijedio u Drugom svjetskom ratu sa velikom količinom konzumiranja alkohola, šta bi alkohol mogao učiniti za njih?

Rezultat je u početku pozitivan. Martinov čas se sada održava na drugačiji način, a njihov mali eksperiment se pretvara u pravu akademsku studiju sakupljanjem rezultata. Polako, ali sigurno, alkohol čini da se četvorica prijatelja i njihova okolina poboljša. Rezultati rastu i oni zaista počinju da osjećaju život kao što su nekada bili u mladosti.

Kako teorija postaje sve realnija, počinju se zapažati da eksperiment napreduje za neke, a neki zaostaju za drugima. Sve je jasnije i jasnije da alkohol može donijeti sjajne rezultate u svjetskoj istoriji, ali da sva smjelost takođe može imati posljedice.

Film je opisan kao zabavna, dirljiva i podsticajna drama o prijateljstvu, slobodi i alkoholu. Što stvarno i jeste, nismo dobili ništa više, niti manje nego što su nam predstavili tokom trejlera.

Originalni naslov filma, Druk, na danskom znači „piti“ ili „piće“.

Polako tokom njihovog eksperimenta nastavnici i administracija škole počinje sumnjati da neko unosi alkohol u prostorije škole, nakon pronalaska nekoliko flaša alkohola u sali za fizičko vaspitanje. Nakon toga oni postaju pažljiviji, ali ne dovoljno pametniji da prekinu eksperiment, već pojačaju unos alkohola u krvi da bi ostvarili bolje učinke. I time pokušaju proširiti teoriju i ostvariti nevjerovatne rezultate.

Tada se stvara problem u Martinovoj porodici. On svoju, već dugo zapostavljenu porodicu, odguruje još više svojim sve češćih dolascima kući pijan. To se najviše odrazuje na njegovu ženu koja ga više ne može prepoznati kao osobu.

Sve što je do sada radio i pozitivno ostvario uz pomoć alkohola u školi, postaje negativna stvar koja razara porodicu i njega samoga. Njegovi prijatelji osjećaju iste posljedice u svojim domovima. Eksperiment se prekida, ali to ne znači da je film još uvijek gotov.

Vidio sam nekoliko loših kritika, koje film opisuju kao slavu alkoholne kulture. Možda ove osobe potiču iz društva sa manjim procentom konzumiranja alkohola i to vide kao nerealan način podsticanja društva da pije više. Po mom mišljenju, film vjerovatno kritikuje alkoholnu kulturu u Danskoj, jer savršeno prikazuje dansku kulturu vezanu za alkohol i veliku količinu konzumiranja po glavi stanovnika i koliko je to apsurdno, što čini ono što je zapravo dramski žanr pomalo komedijom.

Zanimljivo je da uprkos ograničenjima korona virusa, premijerne sedmice filma, u Danskoj su prodane preko 100.000 ulaznica, uključujući 13.400 karata u pretpremijerama, čime je postigla najveći vikend otvaranja za dansku dramu u poslednjih sedam godina. Ukupan prijem je od tada dostigao preko 750 000 gledalaca.

Po meni film koji bi mogao biti vrijedan oskara za najbolji film van engleskog govornog područja. Nadam se da će dobiti nominaciju za Oskara u 2021. godini.

Režiser: Thomas Vinterberg
Glumi: Mads Mikkelsen
Žanr: Komedija, Drama
IMDb: 7,9 – 9.000 glasova

Fotografije: variety.com