Vijesti

Nema redukcije polazaka, javni prevoz u punom kapacitetu

U Banjoj Luci, u narednom periodu, neće biti redukcije polazaka autobusa javnog prevoza, rezultat je današnjeg dogovora gradonačelnika Draška Stanivukovića sa predstavnicima preduzeća koja obavljaju javni prevoz u našem gradu.

Stanivuković je precizirao da za Grad nije prihvatljiva redukcija polzaka od 40 odsto i najavio da će Grad podržati prevoznike subvencijom u iznosu od ukupno 200.000 KM za januar i februar 2021. godine.

Nikakvih promjena neće biti i očekuje nas redovan režim javnog prevoza na kakav su građani u januaru već navikli, u punom kapacitetu. Vjerujemo da ćemo već od marta ući u normalan sistem poslovanja prevoznika i da će oni moći samostalno da funkcionišu – naglasio je Stanivuković.
Nakon današnjeg sastanka, novinarima se, u ime prevoznika, obratio Goran Starčević iz „Pavlović tursa“.

Od 1. januara neće biti redukcija prevoza, odnosno, javni prevoz će biti redovan. Vrlo je važno da je u narednom periodu obezbijeđena subvencija, jer su trendovi i dalje nepovoljni, odnosno, iz mjeseca u mjesec, imamo smanjenje broja putnika. Subvencija će pogotovo biti važna u januaru, jer imamo mnogo neradnih dana, školski raspust, godišnje odmore. Vizija koju nam je gradonačelnik predstavio nama odgovara i podržavamo je, ali mislim da će od toga koristi imati i putnici – naveo je Starčević.
Gradonačelnik Draško Stanivuković je dodao da je sa prevoznicima danas razgoavarao i o budućnosti, ističući da je opredjeljenje ove gradske administracije maksimalno ulaganje u javni prevoz. On je objasnio da to podrazumijeva izradu studije izvodljivosti svih linija javnog prevoza, koja bi trebalo da bude gotova do kraja januara.

Trebalo bi da stremimo evropskim normama koje kažu da je javni prevoz zastupljen sa oko 30 odsto, dok je kod nas svega 10 odsto. Prevoznici neće biti taoci bilo kakve politike odnosno vodićemo se isključivo strukom. Želimo potpunu transformaciju autobuskih stajališta koja će biti moderna, sa pametnim rješenjima koja će umnogome olakšati situaciju našim građanima, ali i modernim reklamnim prostorom. Dodatna pogodnost je što ćemo stajališta iz centra, koja će biti zamijenjena novim, prebaciti na lokacije gdje stajališta uopšte nema. Da bismo postigli naš potpuni cilj, a to je savremen prevoz i besplatne karte za penzionere i školarce, moramo pristupiti promjeni kulture saobraćaja u gradu – zaključio je Stanivuković.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka