Edukacija

Webinar – Dobre medijske navike: kako pričati sa djecom o medijskom sadržaju i potaknuti kritičko razmišljanje

Način na koji propitujemo medijski sadržaj, bez obzira da li to bila TV emisija, film, muzika ili knjiga, može da bude od ključne važnosti za stvaranje dobrih medijskih navika kod djece. Osvještavanje važnosti medija u kojem je priča ispričana, te utjecaja vrste medija na značenje priče, može se propitati uporedbom crtanog filma i knjige po kojem je rađena. Svaki medij ima svoj način pričanja priče ili predstavljanja informacija, a svaki taj način ima svoje prednosti i ograničenja, te svoja pravila i očekivanja.

Ovaj webinar je osmišljen na način da ponudi praktične ideje koje djeci, ali i odraslima, pomažu da kritički razmišljaju o medijskom sadržaju.

Webinar će biti održan u ponedjeljak, 28.12. u 14h putem aplikacije Zoom.

14:05 – 14:30: Razvoj kritičkog mišljenja kod djece kroz dobre navike medijske pismenosti
Mirjana Gavrić, integrativna psihoterapeutkinja za djecu i adolescente

Savladavanje vještina kritičkog promišljanja medijskog sadržaja počinje već u dobi kada djeca krenu da postavljaju pitanja. Zajedničko gledanje ili čitanje medijskog sadržaja jedan je od preduslova za kvalitetan odnos prema različitim medijskim formama, a naša spremnost da postavljamo prava pitanja o medijima, a često da na njih i odgovaramo, može biti izazov za cijelu porodicu – počevši od pitanja rodnih stereotipa, kulturološkim razlikama i navikama koje nisu svojstvene vašoj porodici, do objašnjavanja razloga kažnjavanja omiljenog lika iz crtića. Postoji pet ključnih ideja koje djeci pomažu da kritički razmišljaju o medijskom sadržaju, a jedan od njih je komuniciranje i razumijevanje da medijski sadržaj prave ljudi. Kako približiti ove pojmove djeci predškolskog uzrasta, i kako ih potaknuti da kritički promisle sadržaj koji vide, neke su od tema koje ćemo nastojati adresirati kroz ovaj webinar.

14:30 – 14:55: Ekranizacija priča za djecu: dilema između promišljanja i konzumiranja narativa?
Anela Hakalović, komparativistkinja, autorica bloga Bajkologija

Istraživanja su potvrdila da čitanjem djeci bitno pomažemo njihov unutarnji razvoj, a poglavito razvoj kvalitetnih čitalačkih sposobnosti. Međutim, u vremenu dominacije vizuelnih medija, postavlja se pitanje da li je tradicionalno čitanje i pričanje priča marginalizirano u korist ekranizacije, kao i šta ova marginalizacija može značiti u nekom širem historijskom kontekstu? Iako je prednost čitanja ili pričanja priča mnogostruka u odnosu na gledanje nekog animiranog filma, nemoguće je eliminirati ekranizirane verzije klasičnih priča za djecu s obzirom na njihov značaj u popularnoj kulturi i njihovu prisutnost u medijskom prostoru. Kako riješiti dilemu, i pomiriti ekran sa knjigom?

14:50 – 15:10 Diskusija

Ukoliko ste zainteresirani da prisustvujete webinaru, registrovati se možete ovdje, nakon čega će vam na e-mail adresu stici potvrda o registraciji i link za praćenje webinara na aplikaciji Zoom.

Webinar međugeneracijske pismenosti organiziran je u okviru projekta “Izgradnja otpornosti na dezinformacije: program obuke za porodice, nastavnike, novinare i širu javnost za borbu protiv dezinformacija”, koji u 2019. i 2020. godini implementira Fondacija za razvoj medija i civilnog društva “Mediacentar” u partnerstvu s organizacijom “Transitions” iz Praga, uz finansijsku podršku Programa za promociju tranzicije Vlade Republike Češke.

Preuzeto sa: media.ba