Vijesti

SatBUS aplikacija i pametno stajalište – benefiti za putnike u Banjaluci

Kompanija SATWORK d.o.o. predstavila je funkcionalnosti prve aplikacije za pametni javni prevoz u gradu na Vrbasu – SatBUS™ Banjaluka, te prvog pametnog stajališta, zahvaljujući kojim će građani dobijati brojne korisne informacije koje će im olakšati svakodnevnicu pri korištenju gradskih autobusa.

Aplikacija SatBUS™, koja donosi informacije o trenutnim pozicijama autobusa javnog prevoza u realnom vremenu, o vremenu dolaska autobusa na određeno stajalište, broju stajališta do odredišta i udaljenosti do odredišta, kao i o redu vožnje, već je dostupna na “Google Play Store”, a u ovom momentu može se koristiti za gradske linije 1 i 13P, na kojim saobraća kompanija “Pavlović turs”.

SatBUS™ aplikacija i pametno stajalište predstavljaju samo jednu od funkcionalnosti u okviru jedinstvene platforme SatCITY, a koja će obuhvatiti i ostale gradske službe i omogućiti da se njihovim radom efikasno upravlja iz jednog računskog centra.

“SatBUS™ aplikacija prvenstveno ima za cilj da građanima i posjetiocima našeg grada pomogne da se lakše i bolje organizuju u svojim svakodnevnim aktivnostima, da planiraju svoje vrijeme i obaveze tako što će u svakom trenutku, u realnom vremenu, imati sve potrebne informacije koje se tiču javnog gradskog prevoza”, rekla je Draženka Palić, direktor Sektora za prodaju i marketing u SATWORK-u d.o.o. Banjaluka

Kako je dodala, sigurni su da će ova aplikacija imati pozitivan uticaj na kvalitet života građana, ali i na turističku ponudu grada Banjaluke, te imidž Banjaluke kao savremenog grada.

Prema njenim riječima, kada je u pitanju pametno stajalište, kompanija SATWORK je ponudila finansijski veoma prihvatljivo rješenje, a sa aspekta izvodljivosti i brzine implementacije veoma efikasno.

“Naime, namjera je da se postojeća stajališta, na kojima se nalaze informativne table sa linijama koje prolaze kroz stajalište, zamijenu digitalnim pametnim displejima na kojima će se nalaziti sve potrebne informacije o linijama gradskog prevoza”, navela je Palićeva.

Dakle, SatBUS™ aplikacija i pametno stajalište predstavljaju jednu od funkcionalnosti u okviru platforme SatCITY, a Palićeva je napomenula da bi se projekat Banjaluka – pametni grad, prema njihovom konceptu, realizovao kroz tri faze.

“Prva faza podrazumijeva određivanje gradskih službi koje će biti uključene u funkcionisanje pametnog grada, kao što su Hitna pomoć, vatrogasci, javni prevoz, ‘Vodovod’, ‘Čistoća’, ‘Toplana’, Turistička organizacija grada Banjaluka. Zatim, tu je prepoznavanje organizacija i službi koje se takođe mogu uključiti u sistem kao korisnici podataka i informacija koje nam pruža platforma SatCITY, ali i kao sami kreatori podataka i incidenata. To su na primjer AMS RS, ‘Elektrodistribucija’, škole, vrtići”, navela je Palićeva.

Kako je dodala, građani spadaju u posebnu kategoriju, kao krajnji korisnici, a prožimaju se kroz sve ove službe.

“U sljedećoj fazi, kada smo odredili službe koje će biti integrisane u okviru platforme SatSITY, potrebno je u sva vozila predmetnih službi ugraditi GPS uređaje. Oni daju sve potrebne podatke na osnovu kojih se kasnije, kroz platformu SatCITY, kreiraju korisne informacije za krajnje korisnike”, navela je Palićeva.

Prema njenim riječima, u trećoj fazi potrebno je službe, koje su već tehnički pripremljene, integrisati u jedan informacioni sistem, iz kojeg će se upravljati njihovim radom.

“Svi SmartCITY projekti u našem gradu trebalo bi da se razvijaju na način da mogu u budućnosti da se integrišu u jedinstvenu platformu koju mi prezentujemo. Naša rješenja su upravo razvijana u tom pravcu”, rekla je Palićeva.

Siniša Palić, generalni direktor kompanije SATWORK d.o.o, ističe da je ova kompanija osnovana 2005. godine, te da se bave pružanjem usluga zasnovanim na GNSS tehnologijama.

“Kompanija zapošljava više od 30 radnika različitih profila, raspoređenih po službama poslovnog i tehničkog sektora, i sa servisnom službom na više lokacija, kojom pokrivamo čitavu teritoriju BiH, Srbije i Crne Gore”, naveo je Palić.

Podsjeća da su razvili vlastitu platformu SatIRS za pruženje usluga, sa kompletnom sopstvenom IKT infrastrukturom, razvojem, servisom i tehničkom podrškom.

“Posjedujemo kompanije u Srbiji – SATWORK Beograd, te u Crnoj Gori – SATWORK Podgorica. Trenutno pružamo usluge za više od 700 privrednih subjekata u zemlji i regionu, a sistem broji više od 15.000 praćenih objekata”, rekao je Palić.

Kako je dodao, ova kompanija je još 2008. godine prezentovala slično rješenje za pametni gradski prevoz, ali tada nije bilo sluha za razvoj grada u tom pravcu, što bi Banjaluku u to vrijeme svrstalo među prve pametne gradove u Evropi, pa i u svijetu.

“SATWORK želi dati svoj puni doprinos razvoju Banjaluke kao savremenog grada, a s obzirom da ove godine obilježavamo 15 godina postojanja, odlučili smo da ovom gradu i sugrađanima ponudimo nešto inovativno”, rekao je Palić.

Preuzeto sa: nezavisne.com