Vijesti

Dva tima mladih iz Banjaluke osvojila 6000 KM za rješavanje problema u svojoj lokalnoj zajednici

Na trećoj eUPSHIFT radionici u BiH, koju realizuje organizacija “Genesis Project” iz Banjaluke u partnerstvu sa UNICEF-om u BiH, a uz finansijsku podršku Kraljevine Švedske, mladi okupljeni u timove “Ivo Andrić” i “Markonako” iz Banjaluke osvojili su po 3.000 KM za realizaciju svojih ideja: “Kako bismo smanjili negativnu sliku o sebi kod adolescenata uzrokovanu uticajem masovnih medija?” i “Kako bismo mogli pomoći osobama s poteškoćama u traženju novih prijatelja?”.

Njihove ideje, dvije su od ukupno pet koje je žiri odlučio nagraditi u konkurenciji od 12 timova adolescenata uzrasta od 13 do 19 godina sa područja opština Banjaluka, Prnjavor, Kotor Varoš, Srbac, Gradiška, Doboj, Laktaši, Prijedor, Derventa, Mrkonjić Grad i Bosansko Grahovo. Pored grantnih sredstava, za ove timove biće obezbjeđena dodatna edukacija iz finansijske pismenosti te mentoring tokom implementacije rješenja u trajanju od tri mjeseca.

«Naša tema “Povezanost masovnih medija s negativnom slikom o sebi kod adolescenata” je važna, jer mnogi mladi imaju manjak samopouzdanja, što dovodi do raznih fizičkih i mentalnih bolesti, kao i do odustajanja od svojih snova i ciljeva, socijalne anksioznosti i slično. Prepoznali smo ovaj problem tako što se i sami borimo sa njim i svakodnevno ga primjećujemo u bliskom okruženju, stoga nam je potrebno efikasno rješenje», ističu Branko Pavlović, Hristina Mrša, Sofija Pejaković i Zoja Stanković iz tima “Ivo Andrić”.

Kroz treću eUPSHIFT radionicu, svi timovi su imali zadatak da prepoznaju problem u svojoj lokalnoj zajednici te ponude ideju, odnosno rješenje za isti.

“Problem ćemo rješiti održavanjem radionica sa adolescentima u školama tokom razrednih časova, kao i kampanjom preko društvenih mreža, otvaranjem profila na društvenim mrežama (prvenstveno Instagramu), započinjanjem heštega te otvaranjem veb sajta na kojem će biti dostupne sve informacije o našem radu”, kažu Branko, Hristina, Sofija i Zoja. Ističu da im ova nagrada predstavlja podršku i podsticaj da ne odustanu od svojih ciljeva, da se bore za bolje stanje u zajednici i da uvijek imaju hrabrosti za dalje napredovanje.

Marko Vejnović, Ivana Aleksić i Jovana Bosančić iz tima «Markonako» smatraju da je njihova ideja “Kako bismo mogli pomoći osobama s poteškoćama u traženju novih prijatelja?” važna ne samo za njihovu lokalnu zajednicu, nego i za mnogo širi region.

«Prepoznali smo ideju tako što znamo da problem kojim se bavi naša grupa, ne samo da ima član naše grupe, nego i veliki broj tinejdžera. Ovu ideju ćemo pokušati realizovati pravljenjem aplikacije koja bi pomogla osobama sa poteškoćama, a i ostalim osobama koje imaju problem sa druženjem i komunikacijom», objasnili su Marko, Ivana i Bojana.

Mladi iz oba tima poručuju da su radionice poput eUPSHIFT-a važne, jer mladi uz pomoć njih mogu da bi shvate da nisu sami u svom problemu i da se mnogi prijatelji oko njih nose s istim poteškoćama, te da mladi putem ovakvih radionica mogu uz druženje riješiti mnoge ozbiljne probleme.

eUPSHIT je online radionica osmišljena prema UPSHIFT metodologiji razvijenoj u UNICEF-ovom Uredu za inovacije, čiji je cilj da osposobi mlade ljude vještinama i resursima potrebnim za identifikaciju problema u lokalnim zajednicama i osmišljavanje rješenja za iste.

Sve informacije o UPSHIFT radionici možete dobiti i na web-stranici: www.upshift.ba, kao i na društvenim mrežama: