Ministarstva

Objavljena preliminarna rang-lista stipendista sva tri ciklusa u inostranstvu

​Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske objavilo je danas (petak, 11.12.2020. godine) preliminarnu rang-listu stipendista prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u inostranstvu, prema kojoj će biti dodijeljeno 56 stipendija.

Komisija za dodjelu stipendija predložila je da se studentima prvog ciklusa studija u inostranstvu dodijeli 21 stipendija, od toga jedna stipendije studentu prve godine studija koji je osvojio jedno od prva tri mjesta na međunarodnoj olimpijadi, studentima drugog ciklusa studija osam stipendija i studentima trećeg ciklusa studija 27 stipendija.

Budžetom Republike Srpske planirano je ukupno 191.000 maraka za stipendiranje studenata studija u inostranstvu.

Studenti koji su konkurisali za stipendiju Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i ispunjavaju uslove konkursa, a dodijeljena im je stipendija od drugog javnog izvora stipendiranja, imaju mogućnost da se opredijele za jednu stipendiju i to u roku od osam dana od dana objavljivanja preliminarne rang-liste.

Ukoliko se student odluči za stipendiju Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, a ispunjava uslove i kod drugog davaoca stipendije, potrebno je da dostavi uvjerenje/rješenje/potvrdu od drugog davaoca da se odriče stipendije iz drugog javnog izvora stipendiranja. Ukoliko Ministarstvo naknadno ustanovi da se student nije odrekao stipendije iz drugog javnog izvora stipendiranja, stipendija će tom studentu biti obustavljena.

Na javni konkurs za dodjelu stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u inostranstvu za 2020. godinu prijavila su se 102 studenata. Uslove konkursa nije ispunilo 46 studenata.

Podnosioci prijava imaju pravo prigovora na ovu listu u roku od osam dana od dana njenog objavljivanja, tj. od 11.12.2020. godine do 21.12.2020. godine.

Preuzeto sa: Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo