Događaji

Pozorišni studentski festival Postfest – online

Pozorišni studentski festival Postfest u organizaciji studenata Akademije scenskih umjetnosti, ove godine će se održati u online formatu, u periodu od 17. do 20. decembra.

U fokusu festivala jeste studentski dramski tekst. Za regionalnu publiku bit će prikazana scenska čitanja tri studentska teksta.

Tekstovi su sa Akademije dramskih umjetnosti Zagreb, Fakulteta dramskih umetnosti Beograd i Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, a čitat će ih dvanaest studenata i studentica glume sa Akademija iz Zagreba, Banja Luke, Tuzle, Sarajeva, Novog Sada, Beograda i Cetinja. Javna čitanja vodit će studentice treće godine režije sarajevske akademije. Kompletan program moći će se gledati na web stranici postfest.ba.

“Drugo izdanje pozorišnog studentskog festivala Postfest u ovim zanimljivim vremenima donosi drugačiji, online format. Već u drugom izdanju festivala smo morali da pronalazimo nove forme i vjerujemo da je održavanje festivala u ovakvim uslovima velika stvar za studentsko nezavisno organizovanje”, izjavio je Zlatko Sofović, direktor festivala.

Pored programskog dijela festivala, Postfest će ugostiti velika rediteljska i glumačka imena sa našeg govornog područja i šire. Razgovori sa renomiranim umjetnicima i umjetnicama će se moći pratiti na postfest youtube kanalu.

“Ovogodišnji slogan ‘Dum spiro spero’ upravo je proizašao iz te potrebe da ne odustanemo od pozorišta, festivala i naše budućnosti koju gradimo studirajući različite grane ove umjetnosti. Mi zaista živimo i dišemo pozorište, i ovim to dokazujemo. Izuzetno mi je drago što ćemo kroz ovo izdanje festivala zapravo uspjeti ispuniti izvornu ideju sa kojom smo prije tri godine krenuli u planiranje ovakve manifestacije, a to je stvaranje mreža saradnje mladih pozorišnih umjetnika na regionalnom nivou. Osim što na ovaj način promoviramo dramske pisce naše sutrašnjice, kroz razgovore, probe, i ostale vidove saradnje, razmjenjujemo iskustva i okupljamo se da zajedno radimo i maštamo, što je neizmjerno važno i dragocjeno”, rekla je Emina Kovačević, umjetnička direktorica festivala.

Festival su podržali Pro-Budućnost (USAID, CRS), BH Telecom, Schuler Helfen Leben, Ministarstvo Kulture i Sporta Kantona Sarajevo, Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo, CKM i Općina Centar Sarajevo.

Preuzeto sa: hocu.ba