Institucije

Uspostavljeno Savjetodavno tijelo Savjeta ministara BiH za saradnju s nevladinim organizacijama

Juče je u Sarajevu održana konstitutivna sjednica Savjetodavnog tijela, kojom je 1. decembar 2020. postao veoma važan datum u razvoju institucionalne saradnje između vlasti i nevladinih organizacija u BiH.

Izabrani članovi Savetodavnog tela su: Emsad Dizdarević, Nada Golubović, Muamer Hodžić, Lahira Sejfija, Aida Daguda, Ilija Trninić i Tomislav Majić. Aida Daguda izabrana je za predsjedavajuću ovog tijela, a Ilija Trninić iz Banja Luke za zamjenika predsjedavajuće.

Savjetodavno tijelo zaduženo je za unapređenje saradnje između Savjeta ministara BiH i NVO-a, s ciljem stvaranja podsticajnog pravnog, institucionalnog i finansijskog okruženja za NVO sektor.

Savjetodavno tijelo Savjeta ministara BiH za saradnju s nevladinim organizacijama ima sedam članova izabranih iz reda predstavnika nevladinih organizacija, akademske zajednice, medija i pojedinaca s iskustvom u kreiranju, praćenju i provedbi javnih politika od značaja za stvaranje podsticajnog pravnog, institucionalnog i finansijskog okruženja za nevladine organizacije u BiH.

Podsjećamo da je na održanoj 19. sjednici Savjeta ministara BiH, na prijedlog Ministarstva pravde BiH, donesena je Odluka o imenovanju članova Savjetodavnog tijela Savjeta ministara BiH za saradnju s nevladinim organizacijama, a s ciljem provedbe Sporazuma o saradnji između Savjeta ministara BiH i nevladinih organizacija u BiH.