Vijesti

Banja Luka domaćin najvećeg i najekstremnijeg turističko-sportskog događaja: Biciklistički ultramaraton „B-HARD“ od 14. do 19. juna

Banja Luka će u periodu od 14. do 19. juna šesti put uzastopno biti domaćin biciklističkog ultramaratona “B-HARD Ultra Race & Brevet”, u kojem će učestvovati preko 130 biciklista iz svih zemalja Evrope, Azije i Amerike.

-Ovo je najveći i najekstremniji turističko-sportski događaj ne samo u Banjoj Luci, nego u cijeloj regiji. Ruta je dužine 1.215 kilometara pri čemu učesnici savladavaju skoro dvostruku visinu Mont Everesta za 90 časova – kazao je u ime organizatora Nikica Atlagić iz Udruženja „Centar za bolji kvalitet života“.

Kako je pojasnio, strat i finiš trke je u Banjoj Luci sa naglaskom na promociju Banje Luke i njenih turističkih potencijala, posebno za biciklizam.

-Već imamo učesnike koji su došli iz Finske, imamo i one koji su doputovali biciklima. Ruta startuje u Banjoj Luci, ide na Kozaru, preko Manjače, u Jajce, zatim Kupres, Mostar, Trebinje, kroz Nacionalni park „Sutjeska“, skroz do Višegrada, na vrh Jahorine, pa preko Konjica, Bjelašnice, Visočice, Vlašića do Banje Luke – naveo je Atlagić i dodao da je ovo jedina manifestacija koja ima praćenje učesnika putem GPS-a odnosno da se može pratiti onlajn.

Ističe da je ova posebna manifestacija prepoznata i od strane Grada kao inovativni turistički projekat 2018. godine i podržana putem Kalendara turističkih manifestacija.

Savjetnica gradonačelnika, Milada Šukalo kazala je da Banja Luka može da se pohvali da ima fenomenalni biciklistički ultramaraton, koji kreće iz Banje Luke i završava se u Banjoj Luci.

-Kao gradska administracija mi svakako promovišemo i urbanu mobilnost i korištenje bicikla kao svakodnevnog prevoznog sredstva, pa nam je drago što smo sa ovim udruženjem imali priliku da učestvujemo u više biciklijada – kazala je Šukalo i zahvalila organizatoru što je imao hrabrosti da organizuje jedan ovako izazovan događaj.

S druge strane, kako je naglasila – preko 130 učesnika promovisaće naše ljepote i potencijale.

-Vjerujem da će svi da ponesu lijepe uspomene, ali i da se opet vrate u naš grad. Pozivam organizatore da odvedu sve učesnike na naše nove plaže, šetališta, u parkove i vjerujem da ćemo ove godine stvoriti nove razglednice koje ćemo poslati iz našeg grada – zaključila je savjetnica Šukalo.

Luka Gajić, pobjednik trke u kategoriji parova prošle godine – izrazio je zadovoljstvo što je i ove godine dio ove manifestacije.

-Dva puta sam učestvovao i drago mi je da sam dio ovoga i na neki način predstavljam naš grad. Oko tri sata sam uspio da odspavam prošle godine i u nekim momentima može da bude jako teško, tako da je to i svojevrsni test izdržljivosti  – poručio je Luka.

Organizatori su najavili da će trka zvanično startovati 15. juna u 5.00 časova ujutro.

Više informacija o ovoj jedinstvenoj manifestaciji možete pronaći na veb sajtu manifestacije – http://www.bhardultrarace.com

Preuzeto sa: Grad Banja Luka