Vijesti

Zbog povećanja broja oboljelih: Dodatne ARI ambulante

Zbog rasta broja oboljelih, pored kovid ambulante u Docu, gdje je povećan broj timova, počela je sa radom nova ambulanta za pregled pacijenata sa akutnim respiratornim infekcijama.

-Došli smo do 6.000 pacijenata koji su ili pozitivni na korona virus ili su u izlociji zbog kontakata sa oboljelim, što predstavlja izuzetan pritisak na zdravstevni sistem tako da smo dodatno reorganizovali Dom zdravlja kako bi se povećala dostupnost usluge – kazao je gradonačelnik Igor Radojičić, poslije današnje sjednice Štaba za vanredne situacije.

U tom cilju, kako je naveo, formirane su i dvije terenske ambulante, i to Paprikovac – gdje će se pacijenti sa akutnim respiratornim infekcijama pregledati u periodu od 7 do 13 časova a u poslijepodnevnom terminu redovni pacijenti, te ambulanta na Starčevici – koja će raditi sa jednim timom za pacijente sa respiratornim infekcijama.

-U slučaju daljeg povećanja broja oboljelih, razmotriće se otvaranje još šest objekata u kojima bi se formirale ambulante za pregled pacijenata sa respiratornim infekcijama – kazao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, timovi na Poliklinici nastavljaju da rade u postojećem režimu, dok su kapaciteti Službe hitne pomoći pojačani jednim novim mobilnim timom i vozilom, te je uveden i dodatni pult za laboratorijske analize.

Štab je danas pozvao privatne ambulante porodične medicine da se uključe u borbu protiv epidemije.

-Određen broj lica je registoravan u ovim ambulantama koje do sada nisu uključene u sistem pregleda pacijenata sa akutnim respiratornim infekcijama i kovid pozitivnih – naveo je on.

Prema njegovim riječima, putem SMS poruka pokušaće se unaprijediti sistem obavještavanja građana o rezultatima testiranja na kovid, s obzirom na trenutno zagušenje usljed velikog broja pacijenata.

Kada je riječ o ekonomsko-socijalnim mjerama, kako je najavio gradonačelnik – do petka će biti pripremljen novi paket podrške sektorima, koji su najviše pogođeni usljed epidemije korona virusa.

-Očekujemo da Vlada RS donese posebnu odluku ili uredbu kojim bi pomogla ove sektore iz svoje nadležnosti, a Grad će poslije toga predložiti svoju odluku koja bi određenim sektorima pomogla jednokratnom novačnom podrškom – istakao je Radojičić.

S obzirom na to da su u nedjelju lokalni izbori, Dom zdravlja i Civilna zaštita su zaduženi da pruže logističku podršku Gradskoj izbornoj komisiji u procesu glasanja putem mobilnih timova – u smislu obezbjeđenja medicinskog osoblja odnosno nabavci zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava.

Direktorica Doma zdravlja Banja Luka Nevena Todorović kazala je da je u Banjoj Luci trenutno 3.832 lica pozitivnih na virus korona, a 2.260 pacijenata je u kućnoj izolaciji.

-Sve naše službe su maksimalno uključene i pristupačne su svim potrebama i zahtjevima naših pacijenata i nevezano za bolest kovid 19 – navela je ona.

I ovim putem je pozvala građane da se pridržavaju propisanih mjera zaštita, te da budu strpljivi u kontaktu sa zdravstvenim radnicima.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka