Vijesti

Otvaranje Trotoarta: Fantastična atmosfera vladaće na ulicama Banje Luke

Festival uličnih zabavljača „Trotoart“ svoja vrata za sve posjetioce otvoriće sutra, 7. juna u Parku „Petar Kočić“, a svečano otvaranje planirano je za 19.00 časova, te su svi sugrađani pozvnani da se pridruže još jednom spektaklu na ulicama našeg grada.

Oko 350 umjetnika na ulicama Banje Luke biće raspoređeni u čak 36 grupa i individulanih izvođača.

Naime, u domaćem programu očekuje nas 220 učesnika, u dječijem 115, dok će biti ukupno 17 učesnika u međunarodnom programu.

Kada je riječ o međunarodnom programu ovogodišnjeg festivala, nastupiće „Haos animatori“, koji su već poznati domaćoj publici, a njihov nastup predviđen je u okviru programa otvaranja.

Takođe, u programu otvaranja će nastupiti grupa “Elementz Art” sa tačkom “Sway Poles” – atrakcija “plešući cjetovi” i koreografija koju izvodi dvoje umjetnika na velikim pokretnim cvjetovima visine preko šest metara.

Ova grupa dolazi iz Milana i nastupiće u okviru otvaranja u Parku „Petar Kočić“, te na istom mjestu će nastupiti i u subotu sa početkom u 19.00 časova.

Festival uličnih zabavljača „Trotoart“ će ove godine učiniti nesvakidašnjim i dvije međunarodne grupe i to – Latin Duo” iz Argentine i Perua i Clap Clap Circo” iz Urugvaja i Argentine.

Oni će nastupati tokom sva tri festivalska dana, a njihov ulični šou ćete pronaći u programu festivala pod nazivom “Borska” i “Koncert koji je postao nekoncert”.

Petak i subota, 7. i 8. jun, Gospodsku ulicu će zauzeti žive statue.

Grupa “Teatrosk” iz Skolja će se predstaviti sa pet aktova, a ono što je posebno važno, jeste da će im se pridužiti i šest Banjalučana koji su proteklih dana pohađali radionicu pantomime i uličnog teatra.

Radionica je bila dio programa ovogodišnjeg “Trotoarta”, a Banja Luka je sa ovim dobila svoje prve, domaće, žive statue.

Pored svih njih, u tri festivalska dana nastaće i jedno umjetničko djelo u oblasti ulične umjetnsoti.

Naime, Lena Ugren, umjetnica koja živi i radi u Čikagu,a porijeklom je iz Banje Luke, oslikaće mural na zidu kod nekadašnje “Bašte sljezove boje” u Ulici kralja Alfonsa XIII.

Ova aktivnost se realizuje uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Festival uličnih zabavljača „Trotoart“ biće održan u Banjoj Luci u periodu od 7. do 9. juna duž šetališne zone u užem centru grada, a kompletan program pogledajte ovdje. 

Organizatori festivala su Grad Banja Luka i Gradski tamburaški orkestar.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka