Korisno

Italija, Slovenija, Hrvatska: Nova željeznička linija nudi avanturu za samo 8 €

Nova željeznička linija povezuje Italiju, Sloveniju i Hrvatsku, a ova ruta je savršena za dugi vikend kroz tri evropske zemlje.

Ako si ovog ljeta u potrazi za evropskom željezničkom avanturom, Slovenske željeznice su lansirale željezničku liniju koja prolazi kroz tri zemlje i osam gradova.

Trst, Italija
Daniel Sessler

Petosatna verzija rute zatvorena je prije više od 30 godina, ali je ponovo oživljena za ljetne mjesece do 30. septembra 2024. godine. Najbolji dio? Putovanje će jedva uticati na tvoj putni budžet, jer karte se kreću od 8 € u jednom smjeru.

Željeznička linija, koju vode Slovenske željeznice, prati prugu koja je izgrađena prije više od 150 godina pod Austro-Ugarskim carstvom. Omogućava ugodan dugi vikend i posjetu na raznim stanicama.

Voz polazi iz sjeveroistočnog italijanskog lučkog grada Trsta, elegantne konfekcije palata na obali i secesijskih kafića. Ruta zatim vodi putnike preko granice u Sloveniju gdje staje na četiri stanice – Sežana, Divača, Pivka i Ilirska Bistrica.

Ako voliš biciklizam, svakako svrati u Ilirsku Bistricu. Posjetioci mogu iznajmiti e-bicikle i prošetati se po šumskim stazama u ovom području na koje se gledaju vrhovi pokriveni snijegom.

Voz zatim prelazi u Hrvatsku gdje staje u Šapjanu i Opatiji Matulji prije nego što stane u svoje konačno odredište, Rijeku. Izlaskom na liniju Opatija-Matulji, putnici mogu prenoćiti u susjednom opatijskom ljetovalištu sa rokoko vilama i grand hotelu s pogledom na svjetlucavi Jadran.

Rijeka je još jedan lučki grad sa šetalištima oivičenim palatama iz habsburškog doba i pozorištem iz 19. vijeka koje je ukrasio Gustav Klimt.

Vozovi sada saobraćaju svakodnevno u oba smjera do 30. septembra 2024. godine. Servis polazi sa stanice Villa Opicina u predgrađu Trsta u 7.50 sati. U Ilirskoj Bistrici zaustavlja se u 8.54 sati, a u Rijeku dolazi u 9.54 sati. U drugom smjeru voz iz Rijeke polazi u 18.25 sati i dolazi u Vilu Opičina u 20.40 sati.

Preuzeto sa: ULTRA