Vijesti

Budžetom predviđeno 1,5 miliona KM: Raspisan javni poziv za dodjelu subvencija poslovnim subjektima za 2024. godinu

Grad Banja Luka raspisao je danas javni poziv za za dodjelu subvencija poslovnim subjektima u Banjoj Luci za 2024. godinu, za šta će iz budžeta biti izdvojeno oko 1,5 miliona KM.

Javnim pozivom predviđena je dodjela četiri vrste subvencija, i to: za pokretanje samostalnih preduzetničkih djelatnosti (samozapošljavanje); za povećanje produktivnosti i podršku izvozu; za očuvanje starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti i subvencija subjektima čiji je rad otežan usljed provođenja rekonstrukcije dijela Jevrejske ulice, kao i nefinansijska podrška korisnicima subvencija – mentoring.

Kada je riječ o subvencijama za pokretanje samostalnih preduzetničkih djelatnosti (samozapošljavanje) cilj subvencije je pokretanje samostalne preduzetničke djelatnosti kao osnovnog zanimanja na teritoriji grada.

Ove subvencije podijeljene su u tri linije, od kojih je prva namijenjena preduzetnicima koji su na teritoriji grada registrovali samostalnu preduzetničku djelatnost kao osnovno zanimanje ili su izvršili promjenu podataka iz dodatnog u osnovno zanimanje u periodu od 28. maja 2023. do dana objave javnog poziva, te za nezaposlene osobe evidentirane u Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske – biro Banja Luka, a koje žele da registruju samostalnu preduzetničku djelatnost kao osnovno zanimanje na teritoriji grada, do isteka javnog poziva.

Druga linija namijenjena je ženama koje pripadaju sljedećim kategorijama:
– Preduzetnice koje su na teritoriji grada registrovale samostalnu preduzetničku djelatnost kao osnovno zanimanje ili su izvršile promjenu podataka iz dodatnog u osnovno zanimanje u periodu od 28. maja 2023. do dana objave javnog poziva;
-Nezaposlene žene evidentirane u Zavodu za zapošljavanje RS – biro Banja Luka, a koje žele da registruju samostalnu preduzetničku djelatnost kao osnovno zanimanje na teritoriji grada, do isteka javnog poziva.

Treća linija namijenjena je osobama starosti do 30 godina koje pripadaju sljedećim kategorijama:
-Preduzetnici starosti do 30 godina koji su na teritoriji grada registrovali samostalnu preduzetničku djelatnost kao osnovno zanimanje ili su izvršili promjenu podataka iz dodatnog u osnovno zanimanje u periodu od 28. maja 2023. do dana objave javnog poziva;
-Nezaposlene osobe starosti do 30 godina evidentirane u Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske – biro Banja Luka, a koje žele da registruju samostalnu preduzetničku djelatnost kao osnovno zanimanje na teritoriji grada, do isteka javnog poziva.

Kada je riječ o subvenciji za podršku izvozu i povećanje produktiviosti – subvencija je namijenjena za nabavku osnovnih sredstava poslovnih subjekata koji djelatnost obavljaju u oblasti prerađivačke industrije – područje djelatnosti C, koji su izvozno orjen gisani ili koji planiraju svoje proizvode da plasiraju u inostranstvo (prvi izvoz), a koji su registrovani na teritoriji grada. Pravo na subvenciju mogu ostvariti poslovni subjekti iz predhodnog stava, koji na dan raspisivanja javnog poziva imaju najmanje dva, a najviše 49 zaposlenih radnika sa punim radnim vremenom, uključujući i vlasnika, ako se radi o samostalnom preduzetniku.

Subvencija za očuvanje starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti je namijenjena samostalnim preduzetnicima registrovanim na teritoriji grada, a čija preduzetnička djelatnost ima status starog zanata, umjetničkog zanata ili domaće radinosti, ostvaren u skladu sa odredbama Pravilnika o djelatnostima koje se smatraju starim i umjetničkim zanatima i domaćom radinosti.

Uz novčanu podršku, Grad Banja Luka obezbijediće stručnu podršku korisnicima subvencija – mentoring, u okviru kojeg će sertifikovani mentori u direktnom radu sa poslovnim subjektima pripremiti plan razvoja poslovnih subjekata.

Javni poziv je otvoren do 06. juna 2024. godine.

Poziv, komplet obrazaca i Pravilnik možete preuzeti OVDJE.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka