Vijesti

Svečana akademija u Banjaluci: Ključ grada posthumano generalu Taliću

U Banjaluci je povodom Dana grada, 22. aprila i 79 godina od oslobođenja od fašizma u Drugom svjetskom ratu, odrzana svečana akademija.

Povodom dana Grada, tradicionalno su dodjeljenje i nagrade, a najznačajniju nagradu Ključ grada sa Poveljom “Počasni građanin grada Banjaluke”, povodom obilježavanja 22. aprila – Dana grada, dobili su Miloš Vučević ministar odbrane Srbije, kao i Ivica Dačić ministar spoljnih poslova Srbije, te posthumno general Momir Talić.

Nagradu Zlatni grb grada Banjaluke dobila je dokotrica Snežana Kutlešić Stević, kao i direktor Kulturnog centra Banski dvor Mladenu Matoviću, senator Republike Srpske Aleksandar Vulin, ministar zdravstvlja Srbije Danica Grujičić, generalni direktor kompanije “M:tel” Jelena Trivan, kao i Sportska dvorana “Borik”.

Plaketa “Sestre Gajić” ove godine dodijeljena je Humanitarnoj organizaciji “Partner”, te Udruženju osoba oboljelih od dijabetesa “DiabetNo1” Republike Srpske.

Plaketa grada Banjaluka otisla je ruke Danielu Menićaninu, Marku Kantaru, Milki Tošić, Savezu nacionalnih manjina Republike Srpske, Ranku Popoviću, Ognjenu Goliću, jermonahu Metodiju, Anđi S. Ilić, Ljubinku Spasojeviću, Ognjenu Mijatoviću, Maji Krupljanin, Evropskom defendologija centru, Srđanu Dušaniću, Draganu Moconji, Dječijem horu “Vrapčići” i Daliboru Dadi Dejanoviću.

Nagrada grada Banjaluke mladima u iznosu od 1.500 KM otići će u ruke Nemanji Jaliću, Lari Bijelić, Nikolini Latinović, Vladimiru Milanoviću, Andreju Ševi, Andreju Krčmaru, Milici Janjetović, Viktoriji Jokić, Dragi Šmitranu i Rastku Vučiću.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da se Banjaluka danas još jednom zahvalila, i prisjetila svih onih koji su svoje živote ugradili u temelje ovog grada.

“Svaki objekat i sve što radimo za našu Banjaluku je nama drago i posebno, ovaj važan dan za naš grad upravo smo počeli polaganjem vjenaca na onim spomenicima, gdje je u hronologiji dogđaja, jer da nije bilo junaka iz Prvog svjetskog rata, junaka iz Drugog svjetskog rata, junaka iz posljednjeg Odbrambeno-otadžbinskog rata danas Banjaluka ne bi imala ovu slobodu”, kazao je Stanivuković.

Kako je rekao, Banjaluka danas dobija nove velike prijatelje, svoje počasne građane, one kojima kojima se daruje velika ljubav i pažnju dajući im Ključeve grada.

“Kome bi dali ključe od svoje kuće samo članovima svoje pordice, onima najbližijima, onima kojima najviše vjerujete i onima koji volite. Eto, u to ime Banjaluka, ključeve grada ove godine dodjeljujem budućem predsjedniku vlade Srbije, ministru odbrane, nekad gradonačeniku Novog Sada Millošu Vučeviću.

Nenad Stevandić, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske istice da Banjaluka nastavlja svoje slobodarske tradicije koje nije nikada prekidala, pa čak i u vremenu ropstva.

“Ponosni smo na saradnju sa našom maticom i možemo da kažemo da između nas i naše braće u Srbijie ne postoje nacionalne vjerske, ne postoje kulturoške i nikakve druge razlike, a između toga što ne postoji postoji veliko bratstvo zajedno slavimo sve važne datume i dan Beograda i dan Banjaluke”, kazao je Stavandić.

Ministar odbrane Republike Srbije Miloš Vučević, i mandatar Vlade Srbije, rekao je da Banjaluka sa pravom obilježava svoju slobodu.

“Banjaluka sa pravom obeležava datum koji je doneo ono što srpski narod najviše ceni, najviše ljubi, a to jest sloboda.Obeležavajući dan oslobođenja mi se srećemo i svih oni koji su se za njoj izborili”, kazao je Vučević.

Kako je rekao, svaki put kada u Banjaluku dođe vidi nešto novo.

“Banjaluka je lepša i uređenija, urbanizovanija, modernija, a opet, što je veoma bitno, nije izgubila taj kontakt sa svojim identitetom, sa svojim kulturnim i duhovnim nasleđem. To je nešto što vas određuje i opredeljuje, ne samo u prošlim vremenima, nego sam siguran i u budućim vremenima”, kazao je Vučević i dodao:

“Takođe, veoma sam počastvovan i tim sto sam danas bar formalno Banjalučanin. Privilegovan sam da sam od danas i formalno Banjalučanin. Mi se ne odričemo našeg naroda, gde god da živi, posebno se ne odrećamo našeg naroda u Republike Srpskoj. Praštajte ako vas je neko iz Srbije ikad uvredio,to je apsolutna manjina.Većinska, apsolutno većinska Srbija ljubi i voli Republiku Srpsku”

Svetlana Milovanović, gradonačelnica Sremske Mitrovice, kazala je da kao što su jake veze između Republike Srbije i Republike Srpske tako su isto i jake veze između između Sremske Mitrovice i Banjaluke .

“Naše veze datiraju još od 2008. godine kada smo postali bratski gradovi. Mi od tada odlično sarađujemo. Mi se uvek radujemo pozivu i radosno dazivamo pozivuda dođemo u Banjaluku”, kazala je Milovanovićeva.

Momir Talić, sin generala Momira Talića, koji je posthumano nagrađen nagradom Ključ grada sa Poveljom “Počasni građanin grada Banjaluke”, ističe da je ova nagrada znak da Banjaluka ne zaboravlja svog generala.

“Ovo priznanje dozivaljam kao priznanje svim borcima od odbrambeno otadžbinskog rata koji su dali ono sto je najvrednije, a to je njihov život”, kazao je Talić.

Kako je dodao, narod koji se sjeca takvih ljudi ima svoju budućnost.

Preuzeto sa: nezavisne.com