Događaji

Autorska izložba u Muzeju Republike Srpske

“Ne sanjamo svi jednako i nikome to ne smeta, a zašto svima smetamo kad smo drugačije budni” Autorska izložba umjetničkog fotografa Melihe Šuškavčević iz Podgorice i slikarke Tamare Vučinić Kahriman iz Sarajeva “Ne sanjamo svi jednako i nikome to ne smeta, a zašto svima smetamo kad smo drugačije budni” biće svečano otvorena u petak, 19.04.2024. godine s početkom u 20 časova u Muzeju Republike Srpske.

Na izložbi će biti predstavljeno osamnaest radova jedne i druge autorke i dva zajednička rada koja predstavljaju sponu između njihovih radova. Radovi umjetničkog fotografa Melihe Šuškavčević su portretne fotografije ljudi smještene u epohu savremenih dilema. Radovi slikarke Tamare Vučinić Kahriman su prikaz slobode predstavljene simbolom kruga koji nema početak i kraj, kao vječna inspiracija umjetnicima i stvaraocima u različitim pravcima kulture.

Izložba u Muzeju Republike Srpske je treće zajedničko predstavljanje ove dvije umjetnice koje prati i odgovarajući performans uz zvučne efekte.

Udruživanje različitih pravaca umjetnosti u jedan događaj je potreba umjetnica da pokažu koliko se ustvari njihova djela prožimaju, te predstavljaju dva različita medija koja pričaju priču o životu i slobodi.

Izložba je do sada gostovala u više država u regionu, a za posjetioce Muzeja Republike Srpske biće otvorena do 10.05.2024. godine.

Biografije

Meliha Šuškavčević je rođena u Sarajevu, ali živi i stvara u Podgorici. Fotografijom se intenzivno bavi od 2018. godine i od tada je imala više samostalnih i kolektivnih izložbi u Crnoj Gori i inostranstvu. Pored fotografije bavi se i pisanjem. Šuškavčević je dio filmske ekipe koja radi na snimanju filma „Zaliv“ u režiji Draška Đurovića. NJene fotografije su, kako ističe zahvaljujući saradnji sa jednom američkom kompanijom, postale dio urbanog pejzaža NJujorka. Članci i fotografije ove umjetnice objavljivani su u časopisima i dnevnim novinama u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, na mnogim portalima, kao i u umjetničkom časopisu „Artisttalk Magazine“ u Londonu. Član je Udruženja umjetnika Slikarski uranak iz Podgorice,te ima u planu realizaciju izložbi u Skoplju, Minsku i Parizu. Prošle godine izdala je knjigu poezije, a izdavačka kuća je Kosmos iz Beograda.

Tamara Vučinić Kahriman je rođena u Sarajevu, gdje živi i radi. Crtanjem, slikanjem i kreiranjem bavi se od djetinjstva, uz veliku podršku sarajevske slikarke Brigite Kunić. Prvi javni nastup imala je 1983. godine kada je na Svjetskoj izložbi osvojila prvu nagradu, a ta slika se i sada nalazi u zgradi Ujedinjenih nacija u NJujorku. NJena djela pored publike u Bosni i Hercegovini, mogla su i da vide ljubitelji umjetnosti i u Indiji, Belgiji, Holandiji, Italiji, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori. Certifikovani je Therapeutic Art Life Coach i voditelj brojnih radionica sa osobama i djecom sa posebnim potrebama. Vučinić Kahriman zaključuje da o njoj najviše govore njene slike, simboli kruga koji su dominantni. Krug koji nema početak ni kraj. Krug kao kretanje. U krugu, kao sigurnom mjestu,o presjeku krugova kao samom životu. Zato slika velike formate, kombinovanom tehnikom, akrila i ulja na platnu, vodu i ulje ne koristi. NJene slike nemaju ime, već samo emociju. Apstrakcije koje slika su, kako kaže, potpuno stvarne slike njenog svijeta.

Autorska izložba u Muzeju Republike Srpske

Izvor: Saopštenje