Vijesti

Unaprijediti zapošljavanje mladih

​Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić izjavio je danas u Banjaluci da je ovo ministarstvo opredijeljeno za realizaciju svakog projekta koji će zadržati radnu snagu u Srpskoj, poput projekta “Garancija za mlade”.

Egić je istakao da je resorno ministarstvo završilo akcioni plan za ovaj projekat, te da se čeka da to isto uradi i Federacija BiH da bi mogli pristupiti daljim aktivnostima.

“S obzirom na migracije radne snage, učinićemo sve da učestvujemo u svakom projektu koji će odgoditi ili zaustaviti odlazak mladih”, rekao je Egić novinarima uoči sastanka sa delegacijom Međunarodne organizacije rada.

Koordinator ove organizacije za BiH Lejla Tanović pohvalila je aktivnosti Ministarstva u vezi sa izradom akcionog plana, te objasnila da projekat “Garancija za mlade” ima za cilj da pomogne mladima koji su završili školu da nađu posao ili nastave školovanje i to u roku od četiri mjeseca nakon završetka školovanja.

Ona je navela da je u toku i realizacija “EU za zapošljavanje” koji se bavi biroima za zapošljavanje s ciljem unapređenja zapošljavanja vulnerabilnih grupa – žena, mladih, Roma i osoba sa invaliditetom, kao i druga faza projekta “Lokalno partnerstvo za zapošljavanje” koji podrazumijeva formiranje n partnerstava između lokalnih zajednica, biroa za zapošljavanje, poslodavaca i škola.

“Cilj je da se na lokalnom nivou prepoznaju zanimanja koja nedostaju i za koja se mogu obučiti ljudi registrovani na birou za zapošljavanje. Oni mogu da dobiju i grant sredstva da pokrenu vlastite biznise i do sada smo bili veoma uspješni u tome”, rekla je Tanovićeva.

Egić i Tanovićeva očekuju da saradnja Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite i Međunarodne organizacije rada bude uspješna i u narednom periodu.

Preuzeto sa: Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite