Grantovi

Otvoren drugi poziv: Western Balkans Youth Cultural Fund

REGIONALNA KANCELARIJA ZA SARADNJU MLADIH (RYCO) OTVARA DRUGI JAVNI POZIV NAMIJENJEN POJEDINCIMA I ORGANIZACIJAMA U OBLASTI KULTURE I UMJETNOSTI

Fond za kulturu mladih Zapadnog Balkana donosi nove prilike za doprinos međusobnom razumijevanju i miru kroz kulturni aktivizam

Nakon uspješno završenog Prvoj javnog poziva, u okviru kojeg je podržano 29 pojedinaca i organizacija iz regiona Zapadnog Balkana, čiji su projekti obuhvatali čitav dijapazon kuturnog i umjetničkog izraza- od muzike, književnosti i arhitekture, preko projekata iz oblasti kulturnog nasljeđa, dizajna, mode, likovne i scenske umjetnosti, Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) sada poziva pojedince i organizacije da se prijave na Drugi javni poziv i daju svoj doprinos regionalnoj saradnji i pomirenju kroz kulturni aktivizam.

Fond za kulturu mladih Zapadnog Balkana višegodišnji je RYCO projekat, finansiran od strane Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke i podržan od strane vlada Zapadnog Balkana. Projekat je namijenjen kulturnim praktičarima i organizacijama civilnog društva iz oblasti kulture, u cilju pružanja podrške kulturnom aktivizmu mladih i kreativnim rješenjima kao odgovoru na aktuelne društvene i političke probleme u regionu.

Uspješno realizovani projekti iz prethodnog projektnog ciklusa najbolji su pokazatelj kulturnog i umjetničkog doprinosa unapređenju regionalne saradnje, međukulturnog dijaloga i izgradnji mira, i svojevrstan su podsticaj za nastavak aktivnosti u novom, drugom po redu Javnom pozivu.

„Ovaj projekat omogućio nam je da povežemo umjetnike iz Sarajeva i Beograda, a koliko je saradnja bila dobra i koliko smo uživali u radu videlo se na završnom projektnom događaju- zajedničkoj modnoj reviji. Fokus ove aktivnosti bio je na kulturnoj razmeni i razmeni resursa relevantnih za umetničko stvaralaštvo kroz istoriju, a koji igraju ključnu ulogu u stvaranju veza i povezivanju mladih dizajnera i aktivista širom Zapadnog Balkana“ – svjedoči jedna od dobitnica granta iz prethodnog ciklusa, Jana Žarković.

Kao i u prethodnom javnom pozivu, pojedinci u Drugom javnom pozivu mogu se prijaviti za dobijanje granta u vrijednosti do 3.000 eura, dok organizacije civilnog društva iz oblasti kulture mogu aplicirati za grantove u iznosu do 6.000 eura. Više informacija o procesu prijave dostupno je na RYCO web stranici Western Balkans Youth Cultural Fund

Više informacija o grantu možete dobiti na online info sesiji planiranoj 21. marta u 11:00 sati. Pored info sesije, tu smo i da pomognemo onima kojima je ovo prvi put u pisanju i implementiranju manjeg projekta te organizujemo radionicu o pisanju projekata u Sarajevu od 22. do 24. marta. Na info sesiju i/ili radionicu se možete prijaviti preko linka: PRIJAVA

Prijavom i učešćem u projektima mladi stiču jedinstvenu priliku da kroz kreativni izraz pošalju poruku i izraze stav o različitim društvenim pitanjima, poput socijalne pravde, inkluzivnosti i jednakosti.

Pojedinci, kulturni praktičari i organizacije civilnog društva iz oblasti kulture iz WB6 prijave na Drugi javni poziv mogu dostavljati od 11. marta do 11. aprila 2024. godine.

Izvor: Saopštenje