Vijesti

Brojači za bicikle zabilježili povećan broj biciklista u gradu

Brojači za bicikle na tri lokacije u gradu u januaru i februaru ove godine zabilježili su uvećanje broja korisnika bicikala u odnosu na isti period prošle godine.

Naime, u decembru 2022. godine naš grad je dobio brojače bicikala u okviru projekta “ Impaq“, od kojih jedan u formi displeja, te dva podzemna.

Zahvaljujući tome, za date lokacije (u naselju Borik, ulicama Stevana Bulajića i Majke Jugovića) imamo brojeve korisnika bicikala i trotineta za čitavu 2023. godinu, na nivou dana, sedmice ili vikenda.

Podaci sa ovih uređaja ukazuju da u odnosu na prvi period prošle godine (prva dva mjeseca), imamo uvećanje po svim parametrima, kad je u pitanju mikromobilnost, bicikli i trotineti. Naime, uvećanje broja ovih učesnika u saobraćaju je na nivou od oko 43% na dnevnom nivou, 36% za najprometniji dan, 36% na sedmičnom nivou, a period vikenda bilježi uvećanje za oko 63%.

S obzirom na to da Grad stalno radi na unapređenju bicklističke infrastrukture, vjerujemo da će se broj sugrađana, koji koriste održive vidove prevoza – i dalje uvećavati.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka