Vijesti

Banjalučki gimnazijalci rade na popularizaciji ćirilice

Kaligrafsku sekciju banjalučke Gimnazije već osam godina vodi mr Dunja Ilić, profesorka srpskog jezika i književnosti, koja je u razgovoru za “Nezavisne novine” kazala da je izuzetno ponosna na članove ove sekcije, kako bivše, tako i sadašnje učenike.

Dodaje da je tridesetak članova vrijedno radilo i priredili su dvije izložbe povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, koji se obilježava 21. februara u svijetu, a radovi su izloženi u holu ove obrazovne ustanove.

“Kaligrafska sekcija već tradicionalno postavlja izložbe radova naših učenika i na taj način obilježavamo Međunarodni dan maternjeg jezika i dajemo svoj doprinos čuvanju maternjeg jezika, a u našem slučaju to je srpski jezik. Ove godine postavili smo dvije izložbe, od kojih se jedna zove ‘Ime moje lijepo’ i posvećena je ličnim imenima, odnosno imenima članova naše sekcije, dok je duga izložba već tradicija i nosi naziv ‘Ilustracije'”, priča Ilićeva.

Dodaje da svake godine biraju jedno književno djelo i onda tokom školske godine rade ilustracije na temu tog djela, a ovogodišnji izbor bio je roman Ernesta Hemingveja “Starac i more”.

“Učenici su ispisivali i Hemingvejeve citate u originalu, na engleskom jeziku. Tako da smo ove godine malo proširili djelatnost i na engleski jezik i latinicu. Gledamo da se baziramo na sve ono što naše učenike zanima, mada je moj primarni zadatak čuvanje lijepog pisanja ćirilice”, kazala je Ilićeva.

Prema njenim riječima, već osam godina Kaligrafska sekcija radi jako uspješno, okuplja učenike i učenice svih razreda Gimnazije, od prvih razreda, do maturanata.

“U prosjeku imamo aktivnih od 30 do 40 članova, nekada više, nekada manje, što zavisi od njihovih ostalih školskih i vanškolskih obaveza. Sastajemo se redovno jednom sedmično, četvrtkom, između dvije smjene, kako mi to popularno kažemo, a čas traje malo duže od jednog školskog časa. Koristimo školski atelje i ‘Konfučionicu’ iz tehničkih razloga, a i prija nam atmosfera u tim prostorijama. Prošlih godina izlagali smo Kaligrafsku izložbu ćiriličnih slova u izložbenom prostoru Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, ali i u izložbenom prostoru Filološkog fakulteta u Banjaluci”, priča Ilićeva.

Napominje da je zadovoljna svim članovima i, kako kaže, čini joj se da iz godine u godinu rade sve aktivnije i bolje.

“Kaligrafska sekcija je od svog osnivanja jako lijepo prihvaćena među kolegama i učenicima, i nisu rijetke situacije da i kolege koji predaju druge predmete dođu kod nas i pogledaju šta mi to trenutno radimo. Imamo svoje redovne radionice i ja kao neko ko vodi tu sekciju, već osmu godinu, imam svoje redovne obuke na Filološkom fakultetu u Banjaluci, i u Novom Sadu pri Udruženju vojvođanskih učitelja”, ističe Ilićeva.

Napominje da je sekcija učestvovala na mnogobrojnim takmičenjima, a bili su jako uspješni i u Srbiji, na takmičenju “Svetosavlje i naše doba”.

Da uživaju u kaligrafiji, potvrdili su Matej, Anđela i Sonja, koji ističu da im je odlazak na ovu sekciju pravi odmor, ali i prilika da se umjetnički izraze.

“Član sam Kaligrafske sekcije već tri godine mog školovanja, a bavim se i slikarstvom, crtam u slobodno vrijeme. Pored umjetnosti, kaligrafija ima veliki značaj za kulturu našeg jezika, jednostavno me opušta i uvijek imam vremena da se posvetim kaligrafiji”, rekao je za “Nezavisne” Matej Tica, učenik trećeg razreda Gimnazije, društveno-jezički smjer.

Da živimo u društvu u kome je zastupljena latinica, smatra Sonja Ćurlić, učenica trećeg razreda Gimnazije, na društveno-jezičkom smjeru, i za “Nezavisne” ističe da je idealno da imaju priliku da se uče krasnopisu i rade na popularizaciji ćirilice.

“Član sam sekcije od početka drugog razreda, a imala sam nekog iskustva u kaligrafiji još iz osnovne škole, i učlanila sam se da njegujem našu kulturu, srpski jezik i ljepotu našeg pisma”, kaže Sonja.

Iako je izabrala matematički smjer u Gimnaziji, mlada Anđela Mirković, učenica prvog razreda, kaže za “Nezavisne” da je, generalno, privlači umjetnost.

“Kaligrafija je za mene čuvanje srpskog jezika, ćirilice i naše kulture, i dopada mi se imitacija pergamenta kao papira. Mnogo volim umjetnost i crtam u slobodno vrijeme, a na sekciju ću definitivno ići do kraja srednjoškolskog obrazovanja. Za mene je kaligrafija u suštini umjetnost, a mi kombinujemo i likovnu umjetnost, što je meni značajno”, zaključila je Anđela.

Preuzeto sa: nezavisne.com