Korisno

5 navika najvećih lidera: Tajna uspeha je u jednostavnim stvarima koje rade svakog dana

Prema stručnjacima ovih 5 navika poseduju najveći lideri.

Ne morate da budete izvršni direktor sjajne korporacije da biste bili lider. Vodimo kao vlasnici malih preduzeća. Vodimo kada pišemo i delimo na mreži. Vodimo kao braća i sestre.

Vodimo kao treneri. Mi vodimo u našim školama. Mi vodimo svoje porodice. Svi mi imamo kapacitet da pokrenemo one koji su nam važni. To je pitanje duha i ličnosti, a ne pozicije.

Pokreću druge

Veliki lideri znaju da moraju da budu povezani da bi inspirisaliljude na akciju. Ako se vođa smatra previše ‘savršenim’, on neće iznedriti poverenje. Veliki lideri su spremni da razotkriju svoje mane kako bi pokazali drugima da je sasvim u redu i da treba da budu svoji.

Nisu pokorni, ali ni arogantni

Sjajni lideri komuniciraju sa onima oko sebe na jednakom nivou, bilo da je u pitanju čistač ili njihov top menadžer. To ne znači da se hijerarhijski red ignoriše, bilo u kompaniji ili porodici. Hijerarhije postoje sa dobrim razlogom, ali ih je teško održavati kada se članovi osećaju da se na njih gleda sa nipodištavanjem.

Govore istinu čak i ako je teško

Ako lider pribegne izgovaranju laži da bi održao ‘red’ u svom vođstvu, osuđen je na propast. Laži imaju kratak rok trajanja. Kada su informacije osetljive, mogu se sakriti, ali veliki lideri uvek govore istinu.

Nisu potkupljivi i drže svoju reč

Ovde morate pažljivo. Reč je o liderima koji nisu zainteresovani za direktnu zabludu kao sredstvo da impresioniraju svoje sledbenike.

Spremni su da izgube društvene poene zarad višeg cilja. Drže svoju reč i nisu od onih ljudi koji tek tako preleću na drugu stranu jer je tamo bolje, piše sajt Yourtango.

Nikada ne ignorišu širu sliku

Dobro vođstvo podrazumeva pokretanje drugih da podrže realizaciju misije koja uključuje sve saradnike. Pronađite emocionalni uzrok ili skup vrednosti i posvetite se tom cilju kao što to rade pravi lideri.

Preuzeto sa: SENSA