Vijesti

Još jedno privremeno rješenje u centru Banjaluke: Ovdje će biti Kulin ban i “park knjige”

Banjaluka će ove godine dobiti spomenike Tvrtku Kotromanići i banu Kulinu, kao i “park Knjige” i vjerovatno ljetnu pozorišnu scenu.

Grad Banjaluka je raspisao javni poziv za izgradnju “parka knjige” koji će biti lociran kod Narodnog pozorišta Republike Srpske, a ranije je najavljeno da će tu biti smješten i spomenik Kulinu banu sa njegovom Poveljom ispisanom na ćirilici.

Vrijednost radova je procijenjena na 415.000 KM bez PDV-a, odnosno 485.550 sa PDV-om.

U javnom pozivu navodi se da će pored standardnog parkovskog mobilijara u parku knjiga biti postavljen montažni štand za prodaju knjiga.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković prije izvjesnog vremena je rekao da će “štandovi sa knjigama iz centra grada biti stacionirani u tom parku”, ali je kasnije ipak raspisan tender za “park knjige”.

Po onome što je kasnije rečeno ovaj “park” nalaziće se na rubu šetačke zone u Ulici bana Milosavljevića uz postojeći mali park sa fontanom, a u kojem bi trebalo da bude statua bana Kulina.

Ovaj spomenik gradiće “Koto” d.o.o. Banjaluka i “Koto” d.o.o. Beograd odlučeno je nakon javnog poziva, a posao je vrijedan 134.994 KM. U planu javne nabavke navedeno je da statua treba da bude od bronze, visine 4,5 metara i težine 1,5 tone.

Prema važećem Regulacionom planu (njegovim posljednjim izmjenama) na površini iza Narodnog pozorišta predviđena površina za izgradnju objekata kulture.

Spomenik i park su jedan u nizu sličnih projekata u režiji aktuelne gradske vlasti u Banjaluci koji su suštinski privremeni i čija idejna rješenja nisu dobijena na konkursu niti su planirana regulacionom planovima. Grad Banjaluka raspisao je prošle nedjelje i konkurs za javnu nabavku čiji je predmet privremeno uređenje površine na mjestu gdje je nekada bilo kino “Kozara”. Vrijednost ugovora skoro 600.000 KM.

Na zelenoj površini u sredini kružnog toka saobraćaja između “Ekvatora” i Ferhadije gradi se spomenik Tvrtku Kotromaniću, takođe po ideji gradonačelnika Banjaluke, a kod Tržćnog centra “Delta” u toku su pripremni radovi na izgradnji novog parka za koji još nije dobijena dozvola zbog protivljenja odbornika u Skupštini grada.

(MONDO)

Preuzeto sa: mondo.ba