Ministarstva

Arheološka istraživanja na tvrđavi Kastel

Pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković posjetila je danas lokalitet na tvrđavi Kastel gdje su toku završni radovi u prvoj fazi arheoloških istraživanja u okviru projekta „Škola arheologija – Kastel 2020“, koji realizuje Društvo arheologa Republike Srpske pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Grada Banja Luka.

Ona je ovom prilikom istakla da je ovo istraživanje izuzetno značajno sa aspekta promocije, zaštite i istraživanja kulturnog nasljeđa, te kao vid povezivanja visokoškolskih ustanova i ustanova kulture sa ciljem razvoja i afirmacije mladog kadra.

„Škola arheologije na Kastelu je upravo primjer takvog povezivanja kojim se studentima pruža mogućnost da kroz praktični rad na terenu učestvuju u aktivnostima ustanova kulture. Bitan segment koji je takođe obuhvaćen radom Društva, a u skladu je sa Strategijom razvoja kulture, jeste promocija kulturnog nasljeđa i podizanje svijesti o značaju kulturne baštine“ rekla je pomoćnik Tanja Đaković.
Ona je podsjetila da je Društvo arheologa Republike Srpske ove godine steklo status reprezentativnog strukovnog udruženja u kulturi.

„U skladu sa Zakonom o kulturi i Pravilnikom o sticanju statusa reprezentativnih udruženja i reprezentativnih strukovnik udruženja u kulturi, ovo udruženje je dobilo status reprezentativnog strukovnog udruženja u kulturi i kao takvo, uz još pet reprezentativnih strukovnih udruženja, postalo je partner Ministarstvu u realizaciji kulturnih politika zacrtanih Strategijom razvoja kulture Republike Srpske“, dodala je pomoćnik Tanja Đaković.

Projekat „Škola arheologije – Kastel 2020“ realizuje Društvo arheologa Republike Srpske u saradnji sa Muzejom Republike Srpske, Filozofskim fakultetom Univerziteta u Banjoj Luci i Filozofskim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te uz saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske.

Projektom su predviđena arheološka istraživanja na lokalitetu Kastel na lokaciji Dvorište 2, te predavanja iz oblasti arheologije u Muzeju Republike Srpske, koja su zbog epidemiološke situacije prolongirana za proljeće 2021. godine.

Preuzeto sa: Ministarstvo prosvjete i kulture