Vijesti

Čuvari tradicije i običaja: Jubilarno „Zimsko prelo“ u subotu u Gornjoj Piskavici

Tradicionalna kulturno-turistička manifestacija, 20. po redu „Zimsko prelo 2024“, biće održana u subotu 24. februara u Gornjoj Piskavici.

Kao i svake godine, tokom dnevnih aktivnosti biće održana takmičenja u tradicionalnim sportskim igrama disciplinama kao što su narodni višeboj, bacanje kamena sa ramena, skok u dalj, potezanje konopca i mnoge druge discipline.

Period od 18.00 časova rezervisan je za performans scenskog prikaza seoskog prela u izvođenju KUD „Piskavica“, a nakon toga biće upriličen kulturno – umjetnički program.

Naime, ove godine baš kao i prethodnih nastupiće kulturno – umjetnička društva, pjevačke grupe, estradni izvođači, predldžije, a pored toga svim posjetioca predstaviće se i proizvođači domaće hrane, suvenira i rukotvorina.

Podsjećamo, gradonačelnik Draško Stanivuković prije negkoliko dana obišao je radove na izgradnji pozornice u Gornjoj Piskavici, te je tom prpilikom poručio kako je „Zimsko prelo“ manifestacija od velikog značaja za naš grad, koja svjedoči o tome kako čuvamo tradiciju i običaje.

-„Zimsko prelo“ predstavlja jednu od najznačajnijih manifestacija koje čuvaju našu tradicju i običaje, a koja ove godine navršava velikih 20 godina. Ona je korijen i drugih manifestacija poput Kozara etno festivala i Poklada. U to treba da ulažemo. Godinama dolazim ovdje, trebala je ova pozornica koju gradimo – kazao je gradonačelnik prilikom posjete.

Organizatori manifestacije „Zimsko prelo“ su MZ Gornja Piskavica i Grad Banja Luka, a suorganizator JU Turistička organizacija grada Banja Luka.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka