Događaji

Konferencija “Ima li socijalne pravde u BiH?”

KONFERENCIJA POVODOM SVJETSKOG DANA SOCIJALNE PRAVDE

U saradnji sa Radničkom solidarnošću u BiH, organizujemo konferenciju “Ima li socijalne pravde u BiH?” koja će se održati 20. februara u 14.00 sati u nacionalnoj sali hotela Bosna u Banjaluci. Cilj konferencije je da podstakne javnu raspravu i podigne svijest o važnosti socijalne pravde u BiH.

Na konferenciji će govoriti ugledni stručnjaci i aktivisti iz oblasti ekonomije, sindikata i humanitarnog rada, koji će analizirati stanje socijalne pravde u Bosni i Hercegovini, izazove i moguća rješenja.

Među govornicima su:

• Svetlana Cenić, ekonomska analitičarka i bivša ministrica finansija Republike Srpske;
• Saša Kukolj, potpredsjednik konfederacije sindikata Republike Srpske;
• Predstavnice Caritasa Banjalučke biskupije, koje vode jednu od najvećih javnih kuhinja u BiH.

Konferenciju moderira Gordana Katana, aktivistkinja Radniče solidarnosti u BiH i novinarka.

DA LI ZNATE ŠTA JE SOCIJALNA PRAVDA I ZAŠTO JE ONA BITNA ZA NAŠU DRŽAVU?
Socijalna pravda je ideja da svi ljudi zaslužuju jednake mogućnosti i blagostanje, bez obzira na njihovu nacionalnost, vjeru, pol, seksualnost ili bilo koju drugu razliku. Socijalna pravda se bori protiv siromaštva, diskriminacije, nasilja i nepravde u svim sferama društva. Ona je temelj mira, stabilnosti i razvoja.

Nažalost, u Bosni i Hercegovini socijalna pravda je često zanemarena i ugrožena. Prema podacima Svjetske banke, BiH je jedna od najnepravednijih zemalja u Evropi, sa velikom ekonomskom nejednakošću i siromaštvom. Prema izvještaju UNDP-a, mnogi građani_kinje nemaju pristup pravdi i zaštiti svojih prava. Osim toga, u našoj državi vlada etnonacionalizam, koji potiče podjele, mržnju i sukobe.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna inflacija u BiH u 2023. godini u odnosu na prethodnu godinu iznosila je 2,14, dok je prosječna mjesečna neto plata u novembru 2023. godine iznosila 1.296 konvertibilnih maraka. Kako ovi ekonomski pokazatelji utjiču na životni standard i kupovnu moć građana?

Više informacija saznajte klikom na link https://ostranula.org/konferencija-ima-li-socijalne-pravde-u-bih/

Preuzeto sa: Instagram @ostranula