Korisno

Čitanje vas čini boljim liderom

Američki marketinški stručnjak Jesse Wisnewski je ističe pet znanstveno dokazanih razloga zašto u poslovnoj karijeri brže napreduju oni koji čitaju. 


Jesse Wisnewski u djetinjstvu i ranoj mladosti nije volio čitati, a prvu knjigu pročitao je kada je imao 20 godina. No ubrzo, upravo je čitanje bila jedina aktivnost koja mu je pomogla napredovati u poslovnoj karijeri. Počeo je kao menadžer maloprodaje, a sada je marketinški menadžer u jednoj od najvećih svjetskih izdavačkih kuća.

Tijekom profesionalne karijere spoznao je mnoge prednosti koje čitanje donosi. Čitanje smatra jednim od najboljih, najpristupačnijih i fleksibilnih načina kako poboljšati svoju karijeru. U svom osvrtu na portalu The Muse, pokušao je objasniti zašto je čitanje dobro za profesionalnu karijeru.


Smanjuje stres

U svojoj profesionalnoj karijeri morate naučiti kako uspješno upravljati stresom, na radnom mjestu ne hodati kao “ekspres lonac” koji će eksplodirati, bilo pred nadređenim ili pred kolegama. Učinkovit način za smanjenje stresa upravo je čitanje.

Pozivajući se na rezultate istraživanja, Wisnewski kaže kako se sa samo šest minuta čitanja dnevno može smanjiti razina stresa za dvije trećine. Čitanje, kao sredstvo za smanjenje stresa, bolje je od slušanja glazbe, ispijanja šalice čaja ili šetnje.

Dakle, kada sljedeći put budete pod stresom, umjesto posezanja za desertom, čašom vina ili vriskom pod jastukom, posegnite za knjigom.


Lakše ćete zaspati

Ponekad zaspati može biti lakše reći nego učiniti. Istraživanja pokazuju kako je čitanje jedan od najboljih načina kojim se možete spremiti za spavanje. Bolje ćete spavati ako ste prethodno čitali, a ne gledali televiziju.


Poboljšava vještine donošenja odluka

Odrasle osobe u prosjeku svaki dan donose 35.000 odluka. Naravno, svi žele donositi dobre odluke. Za dobro odlučivanje važno je izbjegavati odluke donesene na osnovu loših informacija, impulsivne ili brze odluke. Čitanje vam može pomoći izbjeći zamke pri donošenju odluka.

Znastvenici sa Sveučilišta u Torontu tvrde kako čitanje beletristike vodi do bolje obrade informacija. Čitanje beletristike pomaže poboljšati sposobnost donošenja odluka smanjujući potrebu za brzim i iracionalnim prosuđivanjem. Čitanjem postajete otvoreniji za dvosmislene situacije.


Čitanje vas čini boljim liderom

Raširena je predrasuda kako ljudi koji čitaju često izbjegavaju kontakte licem u lice. Wisnewski tvrdi – to nije istina. Kada je riječ o boljem povezivanju s ljudima, istraživanja pokazuju kako oni koji čitaju tjedno samo pola sata imaju jači osjećaj empatije. Sposobnost povezivanja s drugim ljudima, stavljanja sebe na njihovo mjesto, zajednička je vještina onih koji čitaju i zajednička vještina najboljih lidera.


Čitanje vas čini pametnijim

Mozak je poput mišića te ga zbog toga morate vježbati kako bi ga održali zdravim. Čitanje je odličan način održavanja mentalnog zdravlja.

Razmislite o tome na sljedeći način: Ako ne dižete tegove, vremenom će vaši mišići postati slabiji. Ako trenirate s tegovima, moći ćete poboljšati svoju snagu. Isto važi i za vaš mozak. Što više vježbate svoj mozak, bolje će funkcionirati. Dakle, ne samo kako će vam pomoći naučiti nove stvari, već će poboljšati i vašu ukupnu inteligenciju.

Wisenwski preporuča potražite knjigu koja će vam pomoći razviti vještine relevantne za vašu karijeru. Čitanjem poboljšavate vokabular. 
Pogrešno je misliti kako knjige nisu vrijedne u vrijeme podcasta i brzih tečajeva. Naprotiv.

Preuzeto sa: manager.ba