Vijesti

Jubilej predstave „Istina ne boli“: 50. izvođenje 16. februara

U Narodnom pozorištu Republike Srpske bilježimo, 16. februara 2024. godine, jubilarno 50. izvođenje predstave „Istina (ne) boli“, saopšteno je iz ove ustanove kulture.

„Istina (ne) boli“ praizvedena je na Sceni „Petar Kočić“ 15. decembra 2015. godine.

Predstava je nastala prema dramskom komadu „Kod vječite slavine“ (radni naslov) Jelene Kojović Tepić, a režirao je Igor Tešić. U autorskom timu predstave su dramaturg predstave Milan Gajić, scenograf Dragana Purković Macan, kostimograf Ivana Jovanović i kompozitor David Mastikosa. Za scenski govor zaslužna je Nataša Kecman, lektor.

U premijernoj podjeli su: SLAĐANA ZRNIĆ (Nada), SMILJANA MARINKOVIĆ (Radmila), ĐORĐE MARKOVIĆ (Momčilo Đurić, gazda), GORAN JOKIĆ (Mijanović) i BOJAN KOLOPIĆ (Bogdan). Smiljanu Marinković trenutno zamjenjuje DRAGANA MARIĆ, koja je i ranije igrala u predstavi.

Inspicijent i sufler je Vesna Maksimović.

Dosadašnja izvođenja predstave pratilo je oko 3.100 gledalaca, a predstava je pored gostovanja, učestvovala i na festivalima: U zvaničnom takmičarskom programu XV Festivala bosanskohercegovačke drame u Zenici i XXI Međunarodnog festivala malih scena i monodrame u Istočnom Novom Sarajevu.

Dramski prvenac novinarke i književnice Jelene Kojović Tepić, „Kod vječite slavine“ (radni naslov), proglašen je najboljim dramskim tekstom na trećem Konkursu Beogradskog dramskog pozorišta 2013. godine. Konkurs za dramski prvenac pokrenut je „sa ciljem da se promovišu novi autori i savremen pogled na svet“, namijenjen autorima čiji dramski tekstovi nisu „izvođeni, ekranizovani, niti objavljivani“. Konkurs je promovisan kao značajan „pokušaj revitalizovanja i podsticanja nove drame“.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka