Vijesti

Banjaluci na dar: Promocija knjige i kompakt diska etnomuzikologa i kompozitora Dimitrija O. Golemovića

Promocija izdanja „Banjaluci na dar“ etnomuzikologa i kompozitora Dimitrija O. Golemovića biće održana u srijedu, 14. februara u 19.00 časova u Vijećnici Banskog dvora.

Naime, riječ je o kompozitoru koji već skoro trideset godina, uz njegov rodni Beograd, Banju Luku doživljava kao svoj drugi grad, i u mnogim stvaralačkim elementima ispoljava duh Vlade Miloševića, zbog čega će i najveći dio promocije biti posvećen upravo njemu.

-Biće predstavljena dva audio kompakt-diska i jedna knjiga. Jedan od diskova sadrži njegovu duhovnu horsku muziku, a drugi muziku za gudače, i bez obzira na različitost svog sadržaja, za njih je zajednička folklorna inspiracija. Knjiga pod nazivom „Besan vo i gliste u kupusu“ u sebi sadrži više od hiljadu izreka koje koristimo u svakodnevnom životu, a čije bi nestajanje, čega smo svjesni svaki dan, umnogome osiromašilo našu govornu praksu– navodi se u saopštenju Banskog dvora.

Kako je saopšteno iz Banskog dvora, u umjetničkom dijelu promocije učestvovaće Dunja Simić, sopran, uz klavirsku saradnju Biljane Jašić Radovanović, kao i studenti Odsjeka za etnomuzikologiju Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, prof. dr Luka Kecman recenzent i domaćin večeri i autor prof. dr Dimitrije O. Golemović.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka