Ostalo

Mladima prostora! – Zakon kaže MOŽE!

Ustaneš ujutro, malo se osjećaš bezvoljno, imaš nekih obaveza u toku dana koje ti i nisu baš drage, pitaš se šta ti je jutros, ustvari pitaš se šta ti je većinu vremena… ali to je već druga tema. Nego… hodaš po gradu, razmišljaš šta sad… Odlučuješ da svratiš u obližnji omladinski centar, klub… „E pa vidi tamo je ekipa, imaju neku radionicu. Kuuuul, slikaju… mada, ne slika mi se danas, ja bih neki jamm sesion…“. Extra! Vratiš se naveče bolje raspoložen nego što si bio ujutro. Plus, naučio si onu super foru od onog klinca na gitari… Kontaš, mogao bi sutra opet tamo.

Na ovaj način može da razmišlja mlada osoba koja u svojoj lokalnoj zajednici ima na raspolaganju neki vid omladinskog prostora. Nažalost, u BiH nema dovoljno prostora koji je namijenjen i prilagođen omladini. Čak i u većim gradovima postoji ovaj problem, a u manjim sredinama najčešće uopšte nema prostora namijenjenog mladima.

Kada su u pitanju omladinski centri, koji su standardizovani u smislu da se vode principima i standardima rada omladinskih centara, njih ima oko 30 u cijeloj BiH[1]. Možeš samostalno procijeniti da li je to dovoljno. Dosta mladih, kao ti i ja, nema informaciju da se mogu izboriti za ovakav prostor i da imaju pravo na to.

Kampanjom #mladimaprostora mladi Udruženja Zdravo da ste žele senzibilizirati mlade u BiH o problemu nedostatka javnog prostora za mlade te ih informisati o pravu mladih na javni prostor.

Gotovo svaki dokument koji se tiče mladih u BiH ističe važnost javnih prostora za mlade. Jedinice lokalne samouprave su dužne da obezbijede prostor za omladinske aktivnosti na osnovu člana 61. Zakona o omladinskom organizovanju RS i člana 14. Zakona o mladima FBiH. U Zakonu o mladima Brčko distrikta članom 18. predviđena je izrada strategije za mlade koja prema članu 20. istog zakona treba da obuhvata prostorne uslove za sprovođenje programa za mlade. Strategija za period 2021 – 2025 je u izradi, a strategija koja je važila za period 2013 – 2018 je navela da postoji nedovoljno prostora za mlade u većini lokalnih zajednica.

Dakle, zakonima je obuhvaćeno naše pravo na korištenje javnog prostora i zakon kaže „Mladi, MOŽE!“. Pa mladi, onda hajmo!

Želimo da svaka zajednica bude senzibilizirana za potrebe mladih, da su svjesni potrebe za prostorom u kojem se mladi osjećaju dobrodošlo i da je to prostor u kojem mogu da kvalitetno provode svoje slobodno vrijeme, da uče, rade i razvijaju se, ali i da se druže, upoznaju jedni druge, i budu aktivni dio zajednice u kojoj žive. Zato, Mladima prostora!

#mladimaprostora

Kampanja #mladimaprostora je pokrenuta u sklopu CAT digitalne akademije, a sprovode je mladi Udruženja Zdravo da ste i kampanje Tvoj glas je bitan.

Preuzeto sa: Zdravo da ste OC