Vijesti

Prvo zasjedanje Skupštine građana: Diskutovali o preduzetništvu na području grada

Prvo zasjedanje Skupštine građana Banjaluke održano je juče u Domu omladine.

Članovi ove prve Skupštine građana, njih 35, imali su priliku da diskutuju o preduzetništvu na području grada, ali i da iznesu određene preporuke i na taj način se uključe u deliberativni proces i povećaju svoje učešće u donošenju odluka, objavljeno je na sajtu Grada.

U ime Grada, ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za društvene djelatnosti Danijela Kajkut otvorila je današnju Skupštinu građana i poželjela uspješan rad članovima.

“I na ovaj način moći ćemo da čujemo preporuke, prijedloge i primjedbe naših sugrađana kako bismo dodatno poboljšali preduzetništvo kod mladih u našem gradu”, kazala je Kajkut i zahvalila se Savjetu Evrope za podršku ovom projektu.

Koordinator projekta „Razvoj demokratskog učešća na lokalnom nivou u Banjoj Luci“, Siniša Marčetić zahvalio je građanima koji su izrazili želju za učešće u realizaciji ovog projekta i čestitao građanima koji su metodom slučajnog odabira izabrani za prvu Skupštinu građana.

“Oni danas započinju zasjedanje i proći će deliberativni proces i fazu učenja, uz podršku eksperata iz oblasti preduzetništva i mladih. Takođe, imaće priliku da iznesu i preporuke, da ih nominuju i kao takve će biti iznesene odbornicima u Skupštini Grada. Jedan smo od prvih gradova u Jugoistočnoj Evropi, koji će provesti ovaj proces u saradnji sa Savjetom Evrope i ovo je dobar način da se građani uključe u donošenje odluka na lokalnom nivou”, kazao je Marčetić.

Jedan od 35 članova Skupštine građana, Brane Moconja rekao je da je ovo dobra prilika da građani iznesu svoje mišljenje.

“Teritorijalno smo raspoređeni, kao i po različitim uzrasnim grupama. Ovo je vrlo dobar potez Grada i nastojaćemo da svojim prijedlozima tražimo od Skupštine da usvoji naše prijedloge”, kazao je Moconja.

Miroslav Margetić, takođe član Skupštine građana, kazao je da ima velika očekivanja od ovog projekta.

“Ako se čuje naš glas, nas ljudi koji žive ovdje i koji nemamo lične interese, i ako se makar jedna ideja usvoji nešto smo napravili. Među prvima smo koji su ovo uradili i to je jedan plus u svemu ovom. Banja Luka je zaista jedan proevropski grad”, naveo je Margetić.

Tokom današnjeg događaja u Domu omladine, prisutnima su se obratili i predsjednik Doma lokalnih vlasti Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope i gradonačelnik njemačkog grada Sindelfingena, Bernd Vohringer, te projekt menadžer Savjeta Evrope, Damjan Jugović.

Podsjećamo, Skupština građana dio je projekta „Inoviranje demokratskog učešća na lokalnom nivou u Bosni i Hercegovini“, koji Grad Banja Luka realizuje u saradnji sa Savjetom Evrope.

(Mondo)

Preuzeto sa: mondo.ba