Vijesti

Petak u Banskom dvoru: Otvaranje izložbe „Sveti Sava, Svetogorac i Hilandarac. Savremeni umetnički izraz“

U Velikom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor u petak 2. februara, s početkom u 19.00 časova biće otvorena izložba pod nazivom „Sveti Sava, Svetogorac i Hilandarac – Savremeni umetnički izraz“.

-Svetogorski dom iz Soluna, u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Grčkoj, Zadužbinom Svetog manastira Hilandara, Kulturnim centrom Banski dvor i Društvom prijatelja manastira Hilandar Banje Luke, predstavlja grupnu izložbu pod nazivom „Sveti Sava, Svetogorac i Hilandarac. Savremeni umetnički izraz“. Ova izložba dio je šireg programa svečarskih manifestacija Svetogorskog doma iz Soluna povodom 800 godina od hirotonije svetogorskog monaha, Svetog Save Hilandarca, za prvog srpskog arhiepiskopa (1219-2019), čiji je najveći dio realizovan 2019. godine i u okviru koga se predstavljaju umjetnička djela rađena različitim tehnikama (jajčana tempera, emajl, duborez, vez, digitalna slika, akvarel na kamenu i slično) iza kojih stoje savremeni ikonopisci i slikari na temu Svetog Save Hilandarca (1176-1235/6), ktitora Svetog manastira Hilandara na Svetoj Gori, zajedno sa ocem, Svetim Simeonom – navedeno je u saopštenju Banskog dvora.

Dodaju kako je ova izložba je prvi put predstavljena u Solunu, u izložbenom prostoru Svetogorskog doma a nakon toga je bila izložena u Beogradu, u Konaku Kneginje Ljubice, te u Velikom Trnovu, u galeriji „Rafael Mihajlov“.

-Rukovodilac, odnosno kustos izložbe je Anastasios Duros, Direktor Svetogorskog doma iz Soluna. Na izložbi učestvuju mnobrojni umjetnici – dodatno je u saopštenju.

Svi zainteresovani izložbu će moći posjetiti od 2. do 23 februara.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka