Korisno

YUGOGPT: Prva regionalna verzija chatbota

Aleksa Gordić, svjetski priznati stručnjak za mašinsko učenje i vještačku inteligenciju, pokrenuo je projekat YugoGPT i već je osvojio pažnju hiljada korisnika i korisnica.

Aleksa je nakon impresivne karijere u kompanijama poput Microsofta i Google-a, odlučio iskoristiti svoje bogato iskustvo kako bi stvorio AI jezički model prilagođen govornom području bivše Jugoslavije. Njegov projekat, poznat kao “YugoGPT”, već je osvojio pažnju hiljada korisnika i korisnica, a Aleksa s ponosom ističe svoju samoukost u ovoj tehnologiji.

Aleksina avantura u mašinskom učenju započela je 2018. godine na PSI:ML kampu, organiziranom od strane Microsofta u Petnici. Tada je istraživao reinforcement learning algoritam za rubikovu kocku nakon napuštanja Elektrotehničkog fakulteta, gdje je proveo skoro tri godine. Rad u Microsoftu na HoloLens projektu, fokusiranom na kompjutersku viziju, bio je ključan za oblikovanje njegovih temelja.

Iskustvo u DeepMind-u, gdje je radio na modelima za jezik i viziju, dodatno je obogatilo njegovo znanje i postavilo ga na put stvaranja YugoGPT-a. Aleksa naglašava svoju samoukost u ovoj domeni, što dodatno naglašava njegovu ekspertizu i posvećenost.

Inspiriran nedostatkom podrške za lokalne jezike nakon napuštanja Google DeepMind-a, Aleksa je odlučio razviti jezički model (LLM) za hrvatski, bosanski, srpski i crnogorski jezik.


Zahvaljujući svojoj reputaciji i kontaktima u svijetu vještačke inteligencije, Aleksa je dobio podršku od nekoliko AI kompanija, omogućavajući mu korišćenje 16 A100 80GB grafičkih kartica. Ovaj visokotehnološki hardver bio je ključan za lansiranje YugoGPT-a.

YugoGPT već je privukao pažnju javnosti, a Aleksin cilj je stvoriti domaći ekosistem oko velikih jezičkih modela kako bi kompanijama u regionu pomogao rješavati izazove upotrebom ove napredne tehnologije.

U svega 24 sata od testiranja, oko 1.000 ljudi je komuniciralo s YugoGPT-om, potvrđujući njegovu brzu i uspješnu integraciju u region. Možeš da isprobaš YugoGPT na yugochat.com.

YugoGPT ne samo da predstavlja tehnički poduhvat već i pokazuje kako pojedinci i pojedinke svojim radom mogu doprinijeti razvoju vještačke inteligencije čak i u manjim zemljama kao što je Srbija. Aleksina strast i posvećenost ovoj oblasti svakako su inspiracija za mlade u regionu koji teže inovacijama u tehnološkom svijetu.

Na svom X (nekadašnji Twitter) profilu, Aleksa redovno dijeli svoje misli, dostignuća i najnovije informacije o YugoGPT-u, pružajući nam uvid u pozadinu stvaranja ovog tehnološkog poduhvata, pa i tamo možeš da pronađeš dosta zanimljivih informacija.

Preuzeto sa: hocu.ba