Korisno

Imamo za tebe 9 jednostavnih načina da unaprijediš sebe i svoje zdravlje u 2024.

Unapređenje zdravlja, dosljedna zdrava ishrana i zdrave fitness rutine, mogu ponekad izgledati kao prevelik zadatak na već pretrpanoj listi aktivnosti, posla i obaveza.

Međutim, poenta unapređenja zdravlja ne zavisi nužno od ekstremnih fitnes rutina ili strogih rigoroznih prehrambenih promjena načina života. Često, male izmjene mogu donijeti značajne zdravstvene benefite. Zato ti predstavljamo neke neprocjenjive zdravstvene i životne savjete za 2024. godinu. Ukratko, poboljšanje zdravlja i života u 2024. godini ne zahtijeva ogromne napore. Uz uključivanje ovih 9 strategija, možeš otvoriti put ka zdravijoj i srećnijoj godini.

šetnja
Instagram/d_khaustova

Prihvati dnevnu fizičku aktivnost umjesto teretane

Zamisao da se zdravlje svodi samo na teretanu je zastarjela. Povećavanje dnevnih aktivnosti poput čišćenja kuće, penjanja stepenicama, šetnja, vožnja bicikla, plivanje u bazenu, ili vježbanje kod kuće može dovesti do boljeg zdravlja.

Iskoristi vlakna za osjećaj sitosti

Umjesto da se oslanjaš na lijekove za mršavljenje, razmisli o prirodnim metodama kontrole gladi. Uvođenje hrane bogate fermentabilnim vlaknima poput zobi, raži i mahunarki može pojačati hormone sitosti, pomažući u upravljanju težinom.

Slavi male radosti

Male trenutke radosti, od cijenjenja prirode, gledanja filma, čitanja knjige, do opuštenih razgovora sa prijateljima, značajno utiču na opšte blagostanje.

čitanje knjige
Instagram/sim.sova

Nosi se s ovisnošću o ekranima sa sviješću

Prepoznaj dopaminske obrasce koji podstiču kompulsivno vrijeme provedeno pred TV ekranom ili ekranom mobilnog telefona ili računara ili druge nezdrave navike.

Usvoji japanski način života

Japanski način života obuhvata više šetnje, relaksacije i zdrave prehrambene izbore.

Bori se protiv usamljenosti kroz kreativnost

Uključivanje u kreativne aktivnosti, od umjetnosti, craftovanja, izrade mood boarda svojih ciljeva i želja do vrtlarenja, pletenja, vezenja, crtanja, bojanki za odrasle, posjete muzejima, nudi mnoštvo terapijskih prednosti za mentalno zdravlje.

slikaj i cirkaj radionice
Foto: Slikaj i Cirkaj

Pristupačne opcije terapije

Pronalaženje terapeuta, koji je finansijski prihvatljiv može biti izazov, ali nije nemoguće odvojiti jednom ili 2 puta mjesečno na psihoterapiju koja je ogroman benefit za naše mentalno zdravlje.

Ograniči prehrambene proizvode koji su procesuirana fabrička hrana

Prehrambeni proizvodi visoke obrade doprinose zdravstvenim problemima, kao što su dijabetes i srčane bolesti, jer sadsrđe mnogo šećera, soli, konzervansa, bojila i drugih štetnih stvari.

Povećaj aktivnosti brige o sebi

Živi po svojim pravilima, postavi granice u odnosima, sebe stavi na mjesto prioriteta, odmaraj, uživaj otiđi na masažu, priušti si ponekad lijep kolač ili čašu vina u lijepo restoranu, druži se sa ljudima koji prijaju tvojoj duši i koji te podržavaju.

Preuzeto sa: ultra.ba