Vijesti

Mjere Grada u borbi protiv korone: Povećani kapaciteti i lokacije za testiranje

Zbog povećanog broja oboljelih od korona virusa, Grad Banja Luka pripremio je set mjera kako bi se stanovništvu pružila blagovremena zdravstvena zaštita.

-Domu zdravlja su odobrena dodatna sredstva, kako bi angažovao dodatni broj nezaposlenih medicinara i desetak radnika koji su u penziji. Povećava se i kapacitet za testiranje sa dosadašnjih šest na deset timova, od kojih će pet raditi ujutro i pet poslijepodne jer je veliki pritisak za obavljanje testa – kazao je gradonačelnik Igor Radojičić.

Kako je naglasio, biće uvedena nova lokacija na Malti (parking kod „Lesnine“) za testiranje, gdje će građani biti testirani u svojim automobilima kako bi se izbjegao međusobni kontakt.

-Ovaj sistem trebalo bi da bude uspostavljen već tokom vikenda, čime će broj mjesta za testiranje biti udvostručen. Takođe, jedna od mjera jeste povećanje broja kućnih posjeta za one građane koji su teško pokretni, nepokretni ili hronični bolesnici kako bi se smanjilo njihovo izlaganje zarazi – naveo je Radojičić.

U okviru ovih mjera, kako je kazao – produženo je radno vrijeme porodičnim i ARI ambulantama na način da će nakon redovnog radnog vremena, od 20 do 24 časa – raditi u prostorijama Hitne pomoći.

Za pacijente sa akutnim respiratornim infekcijama biće otvorena još jedna ambulanta u Docu, uz postojeću kovid ambulantu koja će biti pojačna sa još jednim timom.

Svim medicinskim radnicima Doma zdravlja, koji su radili u periodu od izbijanja epidemije do kraja septembra, odobrena je dodatna stimulacija za rad.

-Sve ove mjere imaju za cilj da se stanovništvu može pružiti blagovremena zdravstvena zaštita i da oni koji su oboljeli ili suspektni mogu brže i lakše da dobiju traženu uslugu s obzirom na to da se u posljednjih desetak dana radi o hiljadama novih pacijenata koji traže ovu vrstu zdravstvene zaštite – zaključio je Radojičić.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka