Korisno

Koje novogodišnje odluke se stvarno isplate za 2024. godinu: 8 trikova da vaše želje postanu stvarnost

Umesto visoko postavljenih cilje koji već na samom početku deluju previše izazovno, donesite ove godine samo 8 jednostavnih novogodišnjih odluka koje će vam zaista promeniti svakodnevicu.

Novogodišnje odluke često zvuče sjajno na papiru, ali se retko kada pretvore u uspeh u stvarnom životu. Počinjemo godinu sa velikim planovima kako da budemo produktivniji, kako da dođemo u formu ili da pokrenemo posao ali kako nedelje prolaze, ti planovi blede. Čini se da život uvek stane na put našim dobrim namerama, piše portal The Considered Man. Ali da li je možda u pitanju način na koji pristupamo novogodišnjim odlukama? Možda jednostavno treba da promenimo pristup? Hajde da pogledamo listu od 8 novogodišnjih odluka koje zaista mogu da donesu sreću i uspeh u vaš život. Ovo nije spisak jednokratnih ciljeva koji se brzo odbace kada stvari postanu teške; to su male, ali moćne i dobre navike koje svi možemo izgraditi.

1. Razviti jutarnju rutinu i pridržavati se plana

 Pomislite na bilo koga koga znate a ko ima obilje energije tokom dana i čini se da sve postiže sa lakoćom. Verovatno ustaje ranije od većine, baveći se aktivnostima koje im podižu energiju i pripremaju ih na dan koji je pred njima. Bilo da vežbaju, meditiraju, razmišljaju ili jednostavno planiraju svoj dan, uspešni ljudi razumeju snagu započinjanja dana sa svrhom i jasnoćom. Donesite odluku da se budite 30 minuta ranije i da na primer 15 minuta radite lagane somatske vežbe, a 15 minuta vodite dnevnik. U početku će biti izazovno ali posle nekoliko dana će postati prirodno. Razmislite o razvoju jutarnje rutine koja vam odgovara – to može uključivati ​​čitanje, vežbanje, meditaciju ili jednostavno planiranje dana. 

2. Učiti nešto novo svakoga dana

 Kao što je Bendžamin Frenklin rekao: “Ulaganje u znanje isplaćuje najbolju kamatu.” U današnjem brzom svetu to je možda još važnije; učenje ne može da prestane nakon što završimo školu ili fakultet. Šta kažete na to da odvojite 30 minuta dnevno ili dva sata svake subote za učenje? To može da bude nešto sasvim jednostavno poput čitanja knjige, pohađanja onlajn obuke ili učenje novog jezika. Ne samo da to proširuje vaše znanje i veštine, nego takođe održava vaš um bistrim i može da vam otvori nove prilike.

3. Raspored vežbanja

 Zamislite ovo: kraj je dugog radnog dana, a vi ste iscrpljeni. Treba da idete na trening ali kauč izgleda daleko primamljivije. I nakon rvanja sa sopstvenom savešću popuštate uveravajući sebe da ćete sutra nadoknaditi trening. Neophodno je da uspostavite raspored za vežbanje, bez obzira na to koliko su dani puni obaveza. Tajna leži u izboru fizičkih aktivnosti koje nisu preterano naporne, ali su dosledne i prijatne. To može da bude bilo šta: od brze šetnje do laganog časa joge. Cilj je da neprimetno integrišemo fizičku aktivnost u svakodnevnu rutinu tako da ona postane uobičajena kao i pranje zuba.

4. Digitalna detoksikacija

 U ovom digitalnom dobu naši su se životi isprepleli sa tehnologijom. Većina nas radi na mreži, često se družimo na mreži i verovatno većinu zabave dobijamo na mrežama. Iako ima svoje prednosti, ključno je da se svremena na vreme jednostavno isključimo.
 Prema istraživanju iz 2018., ograničavanje naše upotrebe društvenih medija na približno 30 minuta dnevno može dovesti do značajnog poboljšanja dobrobiti, posebno kada razgovaramo o depresiji i usamljenosti. Ne možemo stalno da izbegavamo tehnologiju, ali možemo da se odlučimo da redovno radimo digitalnu detoksikaciju. To može da bude dan bez uređaja ili određivanje određenih sati bez tehnologije svaki dan. Ovo vreme ćete moći da iskoristite za lični razvoj, razmišljanje ili jednostavno sanjarenje.

5. Aktivno negovati pozitivne odnose (i odbaciti toksične)

 Nije tajna da postajemo sve sličniji ljudima sa kojima provodimo vrijeme. Da li želite da budete uspešni i da se istaknete? Onda provodite vreme sa onima koji vas inspirišu, podižu i čine da se osećate dobro. Suprotno tome, zaobilazite toksične ili negativne ljude koji crpe vašu energiju.

6. Upravljanje vremenom

 Koliko često poželite da dan ima više sati? Iako ne možemo da povećamo broj sati, svakako možemo da kontrolišemo kako ih koristimo. Efikasno upravljanje vremenom ključno je za napredak u životu, a sve počinje postavljanjem jasnih prioriteta. Upotrebite alate i tehnike kao što su spiskovi obaveza ili vremensko blokiranje.

7. Prihvatite neuspeh kao deo svog putovanja

Tomas Edison jerekao, “Nisam doživeo neuspeh. Upravo sam pronašao 10 000 načina koji neće funkcionirati.” Ova misao sažima način razmišljanja gotovo svake uspešne osobe. Niko ne voli neuspeh. To je razočaravajuće i često može dovesti do sumnje u sebe. Međutim, važno je zapamtiti da je neuspeh sastavni deo puta do uspeha. Neka nadolazeća godina bude godina u kojoj ćete promeniti svoj pogled na neuspeh.

8. Praksa zahvlanosti

 Lako je izgubiti iz vida ono što imamo dok jurimo za onim što želimo. Međutim, studije su pokazale da praktikovanje zahvalnosti može dovesti do veće sreće, optimizma i motivacije. Ove godine pokušajte svakodnevno da praktikujete zahvalnost. Svakoga dana zabeležite 3 stvari na kojima ste zahvalni i odvojite trenutak da cenite sve ono što je dobro u vašem životu. Uspeh nije samo da dobijemo više, već i da cenimo više ono što imamo.

Preuzeto sa: SENSA