Vijesti

Banja Luka dobija oazu za uživanje, vodocrpilište i šetalište u Srpskim Toplicama

Banja Luka dobija još jednu oazu za uživanje sa šetalištem uz Vrbas, koja će biti izgrađena na potezu između restorana Alibaba i nove gradske plaže u Srpskim Toplicama.

Osim toga na ovom potezu biće izgrađeno i vodocrpilište za potrebe funkcionasanja Civilne zaštite i vatrogasne jedinice u vanrednim okolnostima.

Radove na ovoj lokaciji obišao je i gradonačelnik Draško Stanivuković sa saradnicima

-Rijeku Vrbas, kao sinomom za Banju Luku i jedan od simbola našeg grada, tretiramo kao jedan od naših prioriteta, što su ranije gradske administracije zapostavile. Naša želja je da uredimo Vrbas i njegove obale i na tome već uveliko radimo, jer Banja Luka je već dobila gotovo 1,5 kilometar uređenih obala – poručio je gradonačelnik.

Podsjetivši da potez između Gradskog i Zelenog mosta izgleda potpuno drugačije, te da je Banja Luka dobila i novouređene plaže u Srspkim Toplicama, Banji Vrućici i kod Zelenog mosta, ali i dva dajak pristaništa gradonačelnik je rekao da se uređenje obala Vrbasa nastavlja i dalje.

-Nastavljamo sa uređenjem obala Vrbasa kroz radove na uređenju poteza od restorana Alibaba do nove plaže u Srpskim Toplicama u dužini od oko 1,5 kilometara za šta će biti izdvojeno oko 1,3 miliona KM – poručio je gradonačelnik, istakavši da će na ovoj lokaciji Banjalučani ali i svi posjetioci dobiti šetalište, ali i pravu oazu za uživanje.

Kako je istakao, po završetku radova, koji se očekuju sredinom ljeta, imaćemo gotovo 3 kilometra uređenih obala Vrbasa, sa dodatnim sadržajima poput dječijih igrališta, zona za sport i rekreaciju.

-Kada ovo šetalište stavimo u funkciju svi naši sugrađani, ali i posjetioci moći će šetati uz Vrbas od Gradskog do Zelenog mosta, a potom od restorana Alibaba do Banje Vrućice odakle ćemo urediti i put koji vodi do vidikovca na Banj brdu, koji završavamo na proljeće. Ovo je jedna potpuno nova perspektiva razvoja Banje Luke u sportskom, rekreativnom i turističkom smislu i još jedna nova vrata koja otvaramo ka Vrbasu – kazao je Stanivuković.

Gradonačelnik se osvrnuo i na opredjeljenje gradske administracije da izgradi i prvi kolektor na rijeci Vrbas, za koji su obezbijeđena sredstva, te se kako je kazao, čeka Skupština Grada da usvoji prostorne planove.

-Ukoliko bi to bilo usvojeno Banja Luka bi na jednoj izuzetno značajnoj lokaciji, u naselju Dolac dobila svoj prvi kolektor, na koji se čeka decenijama. Osim toga sa republičkim institucijama i partnerima iz Kine razgovaramo o investiciji vrijednoj oko 95 miliona KM za rješavanje svih kolektora na rijeci Vrbas, za šta već pripremamo projektnu dokumentaciju – kazao je on.

Kako je pojasnio, plan je da se jedan dio sredstava obezbijedi kroz grantovska sredstva, a dio kroz kreditno zaduženja jer bi na taj način riješili sve prečišćivače za vodu.

Šef Odsjeka civilne zaštite i profesionalne teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice Dragan Babić istakao je da ovo drugi projekat vodocrpilišta u Banjoj Luci, koje se gradi kako bi se u vanrednim okolnostima mogle puniti cisterne za potrebe gašenja požara i slično.

-Prvo vodocrpilište smo izgradili kod Zelenog mosta, a u skladu sa Planom zaštite od požara, koji predviđa da Banja Luka mora imati vodocrpilišta u slučaju vanredne situacije, u kojoj se pretpostavlja da neće raditi hidrantska mreža. U okviru ovog projekta previdjeli smo izgradnju drugog vodocrpilišta sa prilaznom rampom što znači da ćemo moći direknto kamionima ući u Vrbas i puniti cisterne, dok se na prvoj lokaciji punjenje vrši sistemom drena – pojasnio je Babić.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka