Vijesti

U Narodnom pozorištu Srpske ciklus koncerata Introdukcije

Za Ludviga van Betovena je možda najtačnije reći da je njegovo stvaralaštvo most koji spaja epohe klasicizma i romantizma u muzici.

Sad već tradicionalni ciklus koncerata Introdukcije u kojem se predstavljaju zaposleni instrumentalisti Simfonijskog orkestra NPRS-a biće održan 21. decembra u 20 časova na Velikoj sceni NPRS-a.

Na koncertu će biti izvedena djela kompozitora čije stvaralaštvo danas objedinjujemo nazivom bečka klasična škola Ludviga van Betovena i Volfanga Amadeusa Mocarta, ali i djela Miroslava Miletića.

– Za Ludviga van Betovena je možda najtačnije reći da je njegovo stvaralaštvo most koji spaja epohe klasicizma i romantizma u muzici. Sonata za hornu i klavir opus 17 naručena je za koncert tada čuvenog horniste Đovanija Punta, na kojem je sam kompozitor svirao klavir. Izvođenje je doživjelo veliki uspjeh, a samo djelo ne odiše revolucionarnim muzičkim idejama, ali je primjer Betovenove fantastične vještine, profesionalnosti – saopšteno je iz NPRS.

Navode i da je interpretacija kompozicija Volfganga Amadeusa Mocarta vjerovatno za svakog muzičara izazov i izvor radosti.

Preuzeto sa: blink.ba