Vijesti

Unapređenje sektora za upravljanje otpadom

Mandić: Želimo da uz novi koncept svi zajedno radimo za uredniju i čistiju Banju Luku

Grad Banja Luka aktivno radi na unapređenju sektora upravljanja otpadom na području grada, a tim povodom predstavnici Grada prisustvovali su stručnoj prezentaciji najnovijih rješenja prikupljanja, transporta i tretmana komunalnog otpada, odnosno otpada iz domaćinstava.

Riječ je o još jednoj u nizu aktivnosti koje se sprovode u skladu sa sporazumom o izradi Studije upravljanju čvrstim otpadom i otpadnim vodama, koji je Grad Banja Luka potpisao sa Evropskom investicionom bankom.

– Stručna prezentacija različitih načina upravljanja otpadom bila je prilika da se upoznamo sa najefikasnijim i najlakše izvodljivim rješenjima koja bi unaprijedila postojeći sektor upravljanja čvrstim otpadom u Banjoj Luci, dodatno poboljšala efikasnost usluga i istovremeno uključila građane u kompletan proces odlaganja otpada, a sve kako bi naš grad bio uredniji i čistiji – poručio je ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za komunalne poslove Boriša Mandić.

Kako je pojasnio, tokom prezentacije su između ostalog razmatrane vrste i broj zelenih ostrva i objekata za odlaganje otpada, najbolje lokacije za centre za odlaganja otpada, kao i različita rješenja za uspostavljanje odvajanja reciklažnog otpada.

Mandić je dodao da izrada same studije napreduje, te da se konačan dokument očekuje naredne godine.

Podsjećamo, opredijeljena da Banju Luku učini ljepšom i čistijom, gradska administracija preduzela je niz mjera za uvođenje modernijeg i efikasnijeg načina odlaganja otpada.

S tim u vezi, u svim gradskim naseljima planirano je postavljanje novih podzemnih i nadzemnih kontejnera, a podzemni kontejneri biće postavljani i prilikom izgradnje novih stambenih i poslovnih zgrada.

Kako je ranije rekao Mandić, podzemni kontejneri, čija prednost je između ostalog njihova velika zapremina biće postavljeni na sve gradske lokacije na kojima to omogućavaju podzemne instalacije, dok će na drugim lokacijama u centralnom gradskom jezgru stare kontejnere zamijeniti novi moderniji nadzemni kontejneri većeg kapaciteta.

Osim novog koncepta odlaganja otpada iz domaćinstva, u planu je i drugačiji pristup odlaganju kabastog otpada, čija realizacija nas očekuje početkom naredne godine.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka