Vijesti

U Društvenom centru Rosulje: Novo predavanje za roditelje „Emocionalna pismenost i značaj emocionalne regulacije“

Novo psihoedukativno predavanje za roditelje „Emocionalna pismenost i značaj emocionalne regulacije“ u organizaciji EKO EHO – Centra za edukaciju i promociju zdravog života biće održano u Društvenom centru Rosulje, 12. decembar u 16.30 časova.

-Tuga, ljutnja, bijes su dio svake osobe i to nisu negativne emocije jer takve ne postoje. Ovo su neprijatne emocije koje bismo željeli da izbjegnemo, ali život bez njih nije moguć. Upravo ovakve emocije, ako obratimo pažnju na njih, nam govore šta je za nas važno a šta nas ugrožava. Koliko god se činilo da nije logično, one su uvijek u pravu i poručuju da se događa nešto bitno. A šta ćemo s tim emocijama učiniti, zavisi između ostalog od nivoa naše emocionalne pismenosti. Svi smo bili u situaciji da izbjegavamo određene misli i situacije jer nas rastuže, ali ta tuga kad tad nađe put do nas. Emocionalna pismenost podrzumijeva spremnost da svim emocijama „otvorimo vrata“ – navedeno je u saopštenju organizatora.

Dodaju da djeca ništa od ovog ne mogu sama, te smo im mi potrebni da otvorimo ta vrata, da imenujemo emocije i sve što im se događa, da ponudimo za njih prihvatljive načine emocionalne regulacije.

-Samo kroz naš odnos prema njihovim i vlastitim emocijama mogu da izgrade svoje mehanizme emocionalne regulacije. Roditeljima je posebno teško da se nose s dječijom tugom i bijesom, često ne znaju kako da postupe jer i njih obuzmu intenzivne emocije dok je dijete pod stresom ili npr. ima izliv bijesa. Kako da bolje razumijemo dijete? Šta znači emocionalna regulacija, kako da je postignemo? O svemu ovome razgovaraćemo na radionici 12. decembra – naveli su u saopštenju.

Predavanje se održava u okviru projekta „Brini o sebi – brini o svojoj djeci“, koji je sufinansiran iz budžeta Grad Banja Luka za 2023. godinu.

Prijave na imejl: ekoehocentar@gmail.com. Učešće je besplatno.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka