Događaji

U Banjaluci se otvara izložba fotografija Drage Vejnovića „Povratak“

Izložba „Povratak“ autora Drage Vejnovića biće otvorena u Muzeju savremene umjetnosti u Banjaluci u četvrtak, 7. decembra u 19 časova. Umjetnik i profesor fotografije na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Drago Vejnović svojim novim ciklusom poziva na povratak čovjeka prirodi.

Riječ je o fotografijama, različitih formata i tehnika, koje na intiman i romantičarski način preispituju odnos prirode i čovjeka u savremenom kontekstu. Inspirisan romanom „Srce tame“ Džozefa Konrada, Vejnović stvara jedinstven doživljaj, nastojeći da u mediju fotografije posmatrače vrati inicijalnom instinktu.

Izložba „Povratak“ predstavlja cijelinu koja kod posmatrača izaziva jedinstven vizuelni doživljaj prirode. Različiti formati pružaju nam uvid u prizore naočigled netaknute prirode. Kroz fotografije Drage Vejnovića možemo da doživimo iskustvo sinestezije – kroz široke planove, detalje, pročišćene prizore, gotovo da možemo da osjetimo miris šume i čujemo njene zvuke.

Kao umjetnik fotografije Drago Vejnović već nekoliko decenija svojim aparatom uporno i kontinuirano dokumentuje, istražuje i svojim kadrovima selektuje detalje pejzažnog ambijenta u kojima čitaju se slojevi stvarnosti i različiti nivoi percepcije zabilježenog trenutka.

„Na fotografijama dominira atmosfera koja najviše podsjeća na bajke, i to one primordijalne, zastrašujuće i mistične, čija dubina i magijska moć, kako cijele slike tako i detalja, uvlače posmatrača u svoj svijet utemeljen na strahu od nepoznatog i težnji da se spozna neobjašnjivo. Šuma je glavni akter, i stojeći sama, tamna i duboka, izaziva strahopoštovanje. Posmatrač se vraća u svijet prije istorije, razuma i čovječanstva, gdje ostaje sam, suočen sa neizvjesnim.“ – iz kustoskog teksta Mladena Banjca.

Izložba će biti otvorena do 25. januara 2024. godine, a kustos izložbe je viši kustos MSURS Mladen Banjac.

Preuzeto sa: ultra.ba